Omstridt valgfilm koster svensk journalist jobben

Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under presentasjonen av den svært omstridte reklamefilmen. (Foto: Fredrik Persson / SCANPIX)
Sverigedemokraternas partileder Jimmie Åkesson under presentasjonen av den svært omstridte reklamefilmen. (Foto: Fredrik Persson / SCANPIX)

Den svenske journalisten som har laget den omstridte valgfilmen til Sverigedemokraterna, har nå fått sparken av Sveriges Radio.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sveriges Radio begrunner oppsigelsen av frilanseren med at det skader stasjonens troverdighet dersom dens journalister tar oppdrag for politiske partier, skriver den danske avisa Politiken.

– Vi kjøper ikke tjenester fra noen som har laget en politisk valgfilm, sier kanalsjef Andreas Miller i Sveriges Radios kanal i Uppland til avisa Upsala Nya Tidning.

Ifølge ham har det ingen betydning at filmen er laget for det innvandringsfiendtlige partiet Sverigedemokraterna.

– Vi kjøper ikke tjenester fra noen som lager politisk propaganda av noen art, sier Andreas Miller.

Den svenske frilanseren, Anders Königsson, har ved siden av arbeidet for Sveriges Radio hatt sin egen produksjonsvirksomhet.

Beslutningen forundrer journalisten.

– Jeg står ikke bak filmens budskap. Det gjør Sverigedemokraterna, sier han til bransjeorganet Dagens Media.

Valgfilmen har fått stor oppmerksomhet etter at svensk TV 4 nektet å vise den. Kanalen mente valgfilmen var i strid med svensk lov fordi den hetset mot muslimer. Filmen viser en pensjonist med rullator og innvandrerkvinner i burka som kappes om å nå fram til statskassen. (©NTB)

SE FILMEN HER:

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy