Putin snuser på presidentjobben

Vladimir Putin, Russlands statsminister, møtte mandag innbyggere i en landsby i Zajbajkalski-regionen. Putin er svært populær blant russere flest, og stadig flere tror nå han igjen vil bli landets president i 2012. Foto: REUTERS/SCANPIX
Vladimir Putin, Russlands statsminister, møtte mandag innbyggere i en landsby i Zajbajkalski-regionen. Putin er svært populær blant russere flest, og stadig flere tror nå han igjen vil bli landets president i 2012. Foto: REUTERS/SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands statsminister Vladimir Putin antyder at han igjen vil bli president. Russland-kjennere er ikke overrasket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Vladimir Putin

* Vladimir Vladimirovitsj Putin ble født i Leningrad – nå St. Petersburg – 7. oktober 1952. Han arbeidet som agent for KGB, som han forlot i 1990. I 1998 ble han sjef for den russiske sikkerhetstjenesten FSB.

* I 1999 ble han utnevnt til statsminister av daværende president Boris Jeltsin. Da Jeltsin uventet gikk av 31. desember 1999, ble Putin fungerende president. Han ble formelt valgt til vervet i mars 2000 og gjenvalgt for en ny fireårsperiode i mars 2004.

* 8. mai 2008 overtok han vervet som statsminister under president Dmitrij Medvedev. Han har ikke utelukket at han kan komme tilbake som president.

* Russlands grunnlov fastslår at en og samme person bare kan velges til statssjef i to påfølgende perioder. Når en eller flere perioder er gått etter dette, kan en tidligere president i teorien bli valgt igjen.

(Kilde: NTB)

Det er uttalelser i et intervju med avisen Kommersant mandag som setter fart i spekulasjonene igjen. På spørsmål om valget i 2012 opptar ham, svarer den tidligere presidenten:

– Det interesserer meg. Jeg ville si som alle, men faktisk interesserer det meg mer enn noen. Men jeg vil ikke gjøre det til en fetisj, sier Putin til avisen.

Vladimir Putin var president i Russland fra 2000 til 2008. Den russiske valgloven forhindret ham i å stille for tredje gang på rad. Han stilte seg i stedet bak Dmitrij Medvedev som president, mens han selv ble statsminister.

Likevel er Putin i manges øyne fremdeles landets øverste leder.

– Vil tilbake

Valglovene hindrer ikke Putin i å komme tilbake som president ved valget i 2012.

Flere kommentatorer mener Putins uttalelse til Kommersant betyr at han vil returenere til toppstillingen i russisk politikk, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg syns også det kan tas som et tegn på at han vil stille som kandidat, sier Russland-forsker Julie Wilhelmsen ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI).

I tandem

Dagens orden i russiske politikk omtales av forskere som tandemsystemet, der Putin og Medvedev spiller hver sin rolle. Det har vært ventet at dette systemet kommer til å fortsette etter 2012.

Spørsmålet har bare vært om det er Putin eller Medvedev som blir fremmet som presidentkandidat ved neste valg.

Allerede da Medvedev ble tatt i ed, var det mange som mente at Putin ville komme tilbake til presidentjobben. Medvedevs karriere i maktapparatet har siden tidlig på 1990-tallet vært nært knyttet til Putin. Wilhelmsen er blant dem som tror Medvedev trolig vil tre til side dersom han tidligere sjef ønsker jobben tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mer liberal

Medvedev har stått for en noe mer liberal og moderne politikk enn Putin, som ønsker økt maktinnstramning og kontroll. Men selv om de to til en viss grad kan sies å representerer to ulike fløyer, ser ikke Wilhelmsen for seg noen åpen maktkamp mellom de to.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er Putin som representerer den sterkeste grupperingen i russisk politikk, påpeker hun.

Propaganda

Putin er også den som har mest støtte i den russiske befolkningen, noe som blir sterkt bygget opp av propaganda gjennom de Kreml-kontrollerte TV-stasjonene.

Da russiske skoger sto i brann, framsto Putin som landets redningsmann, som hilste på brannmenn og så på ødeleggelsene på nært hold. Den siste tiden har russerne også fått servert bilder av statsministeren på hvalfangst og kjørende i en gul Lada gjennom Sibir.

Ikke nådd fram

Medvedevs forsøk på å myke opp det russiske systemet, har ikke nådd nevneverdig fram. Og Putins intervju med Kommersant bærer også bud om at kårene fortsatt vil være vanskelig for opposisjonelle og systemkritikere.

Han forsvarer blant annet politiets hardhendte opptreden mot demokratiforkjempere de siste månedene. De som vil demonstrere, må følge loven som krever at de innhenter tillatelse på forhånd.

– Hvis ikke, har du ingen rett til å marsjere. Hvis du går uten tillatelse, vil du bli slått i hodet med køller. Det er alt som er å si om den saken, sa Putin. (©NTB)