- Norge trues av ekstremvær i høst

Tre orkaner underveis i Atlanterhavet kan gi ekstremvær i Norge i høst, advarer klimaforsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Temperaturrekord i Atlanterhavet hvor temperaturen ligger mellom en og to grader over normalen kan gi seg utslag i sterke orkaner inn mot Karibia, Mexicogolfen og deler av USA.

– Forlengelsen av disse værsystemene kan gi store nedbørsmengder hos oss. Det øker faren for ekstremvær her, sier klimaforsker Helge Drange ved Bjerknessenteret for klimaforskning i Bergen til Dagbladet.


Det er flom det er størst fare for i Norge, ifølge ekspertene. Og i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) følges det nøye med.

– Det ser ut til at det kan bli en dramatisk orkansesong, noe som har sammenheng med El Nino-syklusen i Stillehavet, sier forsker Lars Andreas Roald til Dagbladet.

Det er ventet at ekstremværet kan treffe Norge hvor som helst langs kysten, fra Lofoten til Sørlandet.

- Kommer nesten aldri som orkan

Ifølge Stein Kristiansen, førstekonsulent ved klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt, er det ikke uvanlig at vi får rester av orkaner inn i våre områder:

- Nå er vi først og fremst påvirk av lavtrykk i Nord-Atlanteren, men det hender at rester av orkanene svinger og kommer vår vei.

- De når ikke oss med tropisk orkan-styrke, men kan komme som storm, sier han til ABC Nyheter og legger til at storm uansett ikke er noe uvanlig i våre områder.

Ifølge Kristiansen er det vanskelig å si hvor lang tid det tar fra en orkan oppstår til vi merker effekten av den her:

- Det kan variere hvor lang tid det tar. Det er avhengig av styrken på den. Noen ganger kommer de fort og andre ganger kommer de til oss lenge etter, sier han til ABC Nyheter.

Ifølge værvarslingen ved Meterologisk institutt er det ikke noe ekstremvær i sikte foreløpig.

Sjekk hvordan været blir der du er.


Forsidebilde: AP / Scanpix.

Personvernpolicy