– Tror jeg drepte henne

Christian Wiig forsvarer mannen som er tiltalt for drapet på Linn Sandtrøen. (Foto: Scanpix).
Christian Wiig forsvarer mannen som er tiltalt for drapet på Linn Sandtrøen. (Foto: Scanpix).

– Jeg vet ikke, men jeg har mistanke om at jeg er rette gjerningsmann, sa 25-åringen som er tiltalt for å ha drept sin studentnabo Linn Sandtrøen, i retten.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rettssaken tok til i Sør-Trøndelag tingrett mandag.

Den 25 år gamle NTNU-studenten svarte likevel «vet ikke» på dommerens spørsmål om han erkjenner seg skyldig etter tiltalen om forsettlig drap.

– Det er hans eget valg. Det står ham fritt å endre forklaring og erkjenne straffskyld i løpet av saken, og dermed få en viss strafferabatt, sier mannens forsvarer, Christian Wiig.

Selv om han langt på vei erkjenner selve drapet, benekter han bestemt å ha skjendet liket seksuelt. Både forsvarer og aktor, statsadvokat Per Morten Schjetne, regner med at spørsmålet om likskjending vil bli et hovedtema under rettssaken.

Drapet ble begått natt til 6. januar i år. Tiltalte og Linn Sandtrøen (29) var studenter ved NTNU og bodde i hver sin etasje i en studentbolig på Kalvskinnet i Trondheim.

Invitert på fest

Tiltalte forklarte at han om kvelden 5. januar ble invitert til Linn Sandtrøen, som ville låne en kabel. Der traff han også ei jente som viste seg å være Sandtrøens kjæreste. Hun forlot leiligheten i løpet av kvelden, og tiltalte og Sandtrøen ble alene igjen.

Det ble drukket tett, og tiltalte forklarte i retten at han trodde Linn Sandtrøen ville ha sex med ham.

– Jeg trodde hun var bifil, for hun var så flørtete, og det var snakk om at jeg skulle ligge over, sa han.

På spørsmål fra aktor opplyste 25-åringen at han ikke hadde noen kjæreste, og at det var flere år siden han hadde hatt sex.

Sniffet metamfetamin

Tiltalte hevdet at Linn Sandtrøen overtalte ham til å sniffe et stoff som viste seg å være metamfetamin.

– Etter narkotikaen snudde stemningen. Det ble en opphetet diskusjon, et basketak. Jeg husker vagt at jeg tok kvelertak på henne og slo henne med ei flaske. Så ble alt svart. Da jeg kom til meg selv lå hun på gulvet med masse blod rundt halsen og med avrevne klær, forklarte 25-åringen i retten.

Halsen hennes var skåret over med kniv, men 25-åringen hevdet at han ikke kunne huske å ha brukt kniv. Ifølge tiltalen skal han også ha klippet eller skåret av henne klærne.

Skyldte på narkotika

– Det var narkotikaen som var grunnen til at det gikk så forferdelig galt, svarte tiltalte på spørsmål fra sin forsvarer. Han hevdet at han aldri hadde brukt narkotika før.

Selv var han fullt påkledd da han kom til seg selv, forklarte han. Derfor føler seg han sikker på at han ikke har forgrepet seg seksuelt på henne.

Slettet facebookprofil

Etterpå gikk han ned til sin egen leilighet og slettet blant annet facebookprofilen sin. Hvorfor, spurte aktor.

– Jeg trodde jeg var skyldig i drap, og ville vel fjerne alle spor av at jeg eksisterte, svarte han.

Det siste han husker er at han kjøpte røyk på en nattåpen kiosk. Han ble funnet under en presenning i en båt på havna 36 timer etterpå, forfrossen og forkommen.

– Da jeg lå i båten hadde jeg gitt opp livet, forklarte han.

Det er satt av åtte dager saken i Sør-Trøndelag tingrett. Dommer Leif Holm er rettens formann. (©NTB)

Personvernpolicy