David Gilmour hjelper The Orb

Pink Floyd-legenden David Gilmour skal hjelpe elektronikaduen The Orb på deres kommende album. Foto: Joel Ryan (AP Photo)
Pink Floyd-legenden David Gilmour skal hjelpe elektronikaduen The Orb på deres kommende album. Foto: Joel Ryan (AP Photo)
Artikkelen fortsetter under annonsen

The Orb får hjelp fra Pink Floyd-gitaristen og presenterer samtidig et helt nytt lydformat i 3D.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC nyheter): På 90-tallet gjorde elektronikaduoen The Orb seg gjeldende som et av de ledende bandene innenfor den såkalte ambient house-bevegelsen.

Gruppen har ikke vært mindre aktive i årene etter tusenårsskiftet, men har kanskje ikke vært gjenstand for like mye oppmerksomhet. Dette har de tenkt å gjøre noe med nå, for på sitt kommende album, «Metallic Spheres» som slippes i begynnelsen av oktober, har de fått med seg veteranen David Gilmour fra Pink Floyd.

Gilmour som grunnmur

Etter å ha vært i studio med Pink Floyd-gitaristen har duoen bestemt seg for å la Gilmours gitarspill være grunnmuren i uttrykket de ønsker å formidle på sitt nye album.

Duoens tiende studioalbum «Metallic Spheres» kommer derfor ut under navnet The Orb featuring David Gilmour, og vil være i offisielt salg fra 4. oktober.

De ti sporene som er kommet med på platen begynte da David Gilmour var i studio og jammet på sine gitarer sammen med produsenten Youth. Alex Paterson, som utgjør den ene halvdelen av The Orb, gikk deretter de ubehandlede innspillingene i sømmene og manipulerte det hele gjennom dataprogrammer. Paterson, som spiller både bass og keyboard i The Orb, la deretter på sine egne instrumenter og effekter og blandet det med Gilmours allerede forhåndsinnspilte lapsteel- og el-gitarer. I en pressemelding beskriver han resultatet som bemerkelsesverdig og med et nyskapende lydbilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forventer mer oppmerksomhet

The Orbs forrige album, «Baghdad Batteries» fra i fjor, la knapt noen andre enn blodfansen merke til, men med David Gilmour med på laget forventer duoen litt mer oppmerksomhet.

Gilmour skriver selv i sin egen blogg at han aldri jobbet direkte sammen med The Orb, men forklarer at han lekte i studio sammen med Youth (hvis egentlige navn er Martin Glover, tidligere bassist i punkbandet Killing Joke, men også kjent som Paul McCartneys makker i The Fireman, red.anm.) og at Paterson bestemte seg for å klippe og lime disse opptakene for å bruke det som grunnlaget for å lage et helt album.

Støtter hacker

Overskuddet fra salget av dette albumet rapporteres å gå til en kampanje som støtter den kjente hackeren Gary McKinnon fra Glasgow, som kjemper med nebb og klør mot å bli utlevert til USA hvor han er anklaget for å ha brutt seg inn på dataservere til det amerikanske forsvaret. David Gilmour har tidligere erklært sin støtte til den såkalte «Free Gary»-kampanjen ved å spille inn sin egen versjon av Crosby, Stills, Nash & Young-klassikeren «Chicago». En ambient-mikset versjon av denne låten skal være med på det nye albumet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten vanlige formater som CD, vinyl og MP3, kommer «Metallic Spheres» i tillegg i en eksklusiv utgave med en såkalt 3D60-miks. Dette er et relativt nytt lydformat som skal gi lytteren en tredimensjonal høreopplevelse.

Formatet, som er utviklet av Youth i samarbeid med to studioteknikere, krever ikke spesialutstyr for avspilling. Nysgjerrige kan selv sjekke ut formatet ved å følge denne lenken: http://www.3d60.co.uk/.