David Gilmour hjelper The Orb

Pink Floyd-legenden David Gilmour skal hjelpe elektronikaduen The Orb på deres kommende album. Foto: Joel Ryan (AP Photo)
Pink Floyd-legenden David Gilmour skal hjelpe elektronikaduen The Orb på deres kommende album. Foto: Joel Ryan (AP Photo)

The Orb får hjelp fra Pink Floyd-gitaristen og presenterer samtidig et helt nytt lydformat i 3D.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC nyheter): På 90-tallet gjorde elektronikaduoen The Orb seg gjeldende som et av de ledende bandene innenfor den såkalte ambient house-bevegelsen.

Gruppen har ikke vært mindre aktive i årene etter tusenårsskiftet, men har kanskje ikke vært gjenstand for like mye oppmerksomhet. Dette har de tenkt å gjøre noe med nå, for på sitt kommende album, «Metallic Spheres» som slippes i begynnelsen av oktober, har de fått med seg veteranen David Gilmour fra Pink Floyd.

Gilmour som grunnmur

Etter å ha vært i studio med Pink Floyd-gitaristen har duoen bestemt seg for å la Gilmours gitarspill være grunnmuren i uttrykket de ønsker å formidle på sitt nye album.

Duoens tiende studioalbum «Metallic Spheres» kommer derfor ut under navnet The Orb featuring David Gilmour, og vil være i offisielt salg fra 4. oktober.

De ti sporene som er kommet med på platen begynte da David Gilmour var i studio og jammet på sine gitarer sammen med produsenten Youth. Alex Paterson, som utgjør den ene halvdelen av The Orb, gikk deretter de ubehandlede innspillingene i sømmene og manipulerte det hele gjennom dataprogrammer. Paterson, som spiller både bass og keyboard i The Orb, la deretter på sine egne instrumenter og effekter og blandet det med Gilmours allerede forhåndsinnspilte lapsteel- og el-gitarer. I en pressemelding beskriver han resultatet som bemerkelsesverdig og med et nyskapende lydbilde.

Forventer mer oppmerksomhet

The Orbs forrige album, «Baghdad Batteries» fra i fjor, la knapt noen andre enn blodfansen merke til, men med David Gilmour med på laget forventer duoen litt mer oppmerksomhet.

Gilmour skriver selv i sin egen blogg at han aldri jobbet direkte sammen med The Orb, men forklarer at han lekte i studio sammen med Youth (hvis egentlige navn er Martin Glover, tidligere bassist i punkbandet Killing Joke, men også kjent som Paul McCartneys makker i The Fireman, red.anm.) og at Paterson bestemte seg for å klippe og lime disse opptakene for å bruke det som grunnlaget for å lage et helt album.

Støtter hacker

Overskuddet fra salget av dette albumet rapporteres å gå til en kampanje som støtter den kjente hackeren Gary McKinnon fra Glasgow, som kjemper med nebb og klør mot å bli utlevert til USA hvor han er anklaget for å ha brutt seg inn på dataservere til det amerikanske forsvaret. David Gilmour har tidligere erklært sin støtte til den såkalte «Free Gary»-kampanjen ved å spille inn sin egen versjon av Crosby, Stills, Nash & Young-klassikeren «Chicago». En ambient-mikset versjon av denne låten skal være med på det nye albumet.

Foruten vanlige formater som CD, vinyl og MP3, kommer «Metallic Spheres» i tillegg i en eksklusiv utgave med en såkalt 3D60-miks. Dette er et relativt nytt lydformat som skal gi lytteren en tredimensjonal høreopplevelse.

Formatet, som er utviklet av Youth i samarbeid med to studioteknikere, krever ikke spesialutstyr for avspilling. Nysgjerrige kan selv sjekke ut formatet ved å følge denne lenken: http://www.3d60.co.uk/.

Personvernpolicy