Letemannskapene fant hjemmelaget åre

Politiet håpet tirsdag å kunne identifisere den omkomne som ble funnet i elva mandag. Foto: scanpix
Politiet håpet tirsdag å kunne identifisere den omkomne som ble funnet i elva mandag. Foto: scanpix

Politiet på Grønland har gjort funn som tyder på at de savnede nordmennene forsøkte å krysse en elv. Politihunder og helikopter blir nå satt inn i letingen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grønlandsk politi og letemannskapene i Søndre Strømfjord på vestsiden av Grønland hadde tirsdag morgen et møte der funn og opplysninger fra letearbeidet ble analysert og drøftet.

I tillegg til ryggsekker og luftmadrasser har letemannskapene funnet noe som kan ligne en hjemmelaget åre, sier visepolitimester Morten Nielsen i Nuuk til NTB tirsdag.

– Vi har funnet noen greiner og tape som er bundet sammen. Vi har en teori nå om at man har prøvd å sette over elva, sier han.

Elva

Søket etter de tre blir derfor konsentrert for fullt om elva i Paradisdalen og strekningen ned mot kysten. Det er et par kilometer fra stedet hvor den omkomne personen ble funnet mandag og ned til havet, og politiet setter nå inn politihund og helikopter for å granske denne strekningen.

––Forholdene i området er slik at jeg ikke kan utelukke at noen har reddet seg i land hvis de har prøvd å komme over elva, sier Nielsen.

– Men vi er mer bekymret enn vi var mandag, legger han til.

På stedet hvor den døde ble funnet er elva dyp og mellom 10 og 50 meter bred. – Og etter det jeg har fått opplyst er det også kraftig strøm her, sier Nielsen.

Statusmøte

Politi og letemannskap startet dagen tirsdag med å oppsummere funn og informasjon fra de to dagene letingen har pågått. På grunnlag av funnene ble det besluttet å granske elveløpet ned mot kysten.

Den omkomne som ble funnet i elva mandag kveld er foreløpig ikke identifisert, men mye tyder på at det er en av de tre savnede nordmennene, skriver Stavanger Aftenblad.

Morten Nielsen sier at politiet håper at de i løpet av dagen tirsdag kan identifisere vedkommende og at de vil kontakte norske myndigheter om dette.

Åpen kirke

I Hå er kirken i Varberg åpen tirsdag, forteller ordfører Terje Mjåtveit til tv2nyhetene.no. Det har gjort sterkt inntrykk i det lille samfunnet at tre unge menn herfra er savnet på Grønland.

De savnede, Magnar Haarr (24), Tormod Aniksdal (24) og Jonas Reiestad (31), ble fraktet inn til utgangspunktet for fisketuren i Paradisdalen lørdag for ti dager siden. De kom ikke tilbake til stedet som avtalt sist fredag for å bli hentet etter fisketuren. Letingen begynte lørdag.

Turkameratene hadde verken satellittelefon eller GPS, og det er ikke mobildekning i området. De skulle i utgangspunktet bare ferdes i et område noen kilometer innover Paradisdalen fra der de ble satt av.

Reiser

Familiene til de tre ønsker å reise til Grønland så fort som mulig for å fortsette letingen, melder VG Nett.

Morten Nielsen var tirsdag ikke informert om at de savnedes familier ønsker å reise til Grønland så raskt som mulig.

– Det visste jeg ikke, men det er svært forståelig, sier Nielsen til NTB.

Les også: Vurderer å avslutte søk etter nordmenn


Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden