Opphever fengsling av terrorsiktet

DEN TERRORSIKTEDE David Jakobsen (t.v.) med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett mandag formiddag. Tingretten behandlet PSTs begjæring om forlenget isolasjon av de tre terrorsiktede David Jakobsen, Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
DEN TERRORSIKTEDE David Jakobsen (t.v.) med sin forsvarer Kjell T. Dahl i Oslo Tingrett mandag formiddag. Tingretten behandlet PSTs begjæring om forlenget isolasjon av de tre terrorsiktede David Jakobsen, Mikael Davud og Shawan Sadek Saeed Bujak. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

Lagmannsretten må vurdere varetektsfengslingen av terrorsiktede David Jakobsen (31), på nytt, etter at Høyesterett fredag opphevet kjennelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsaken

*Torsdag 8. juli kl. 09: Tre personer pågripes av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og tysk politi i en koordinert aksjon. To pågripes i Norge, én i Tyskland. De tre er mistenkt for å forberede terrorhandlinger.

* Torsdag 8. juli kl. 11.30: PST opplyser på en pressekonferanse at de tre har tilknytning til al-Qaida og at saken har koblinger til USA og Storbritannia. Alle de tre siktede er av utenlandsk opprinnelse. De tre er henholdsvis 39, 37 og 31 år gamle.

* Torsdag 8. juli kl. 13.30: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) og justisminister Knut Storberget (Ap) orienterer pressen om terrorsaken. Justisministeren opplyser at han allerede 27. mai i år orienterte Stortingets organer om det nye trusselbildet, basert på PSTs trusselvurdering offentliggjort 18. februar 2010.

* Mandag 12. juli: To av de siktede, en 31 år gammel usbeker og en 39 år gammel uigur fremstilles for varetektsfengsling i Oslo tingrett.

– Høyesterett har pekt på at lagmannsretten viser til beviser som ikke er framlagt. Høyesterett mener dette er feil, sier Jakobsens forsvarer, Kjell T. Dahl.

Dermed må Borgarting lagmannsrett behandle varetektsfengslingen på nytt.

Kjennelsen kommer etter at Jakobsen og hans forsvarer først anket tingrettens kjennelse om varetektsfengsling til lagmannsretten. Der ble anken forkastet, selv om lagmannsretten var sterkt kritisk til PSTs beviser.

Kjennelsen fra Borgarting lagmannsrett ble så anket til Høyesterett.

Dahl er glad for å ha fått medhold. Høyesterett begrunner kjennelsen med at det er uklart om lagmannsretten har basert seg på beviser som ennå ikke er lagt fram.

– Kjennelsen til Høyesterett fjerner muligheten for å ta i betraktning hypotetiske beviser, sier Dahl til NTB.

David Jakobsen er en av de tre som er siktet i terrorsaken. Han blir sittende fengslet til saken kommer opp til ny behandling i Borgarting lagmannsrett neste uke.


Les også: Kontaktet selv politiet


Personvernpolicy