Israel: Skip fra Libanon vil ikke nå fram til Gaza

Gabriela Shalev, her sammen med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, advarte FN torsdag om at skipene med hjelpeforsyning vil bli stanset. (Foto: AP Photo/David Karp)
Gabriela Shalev, her sammen med Israels utenriksminister Avigdor Lieberman, advarte FN torsdag om at skipene med hjelpeforsyning vil bli stanset. (Foto: AP Photo/David Karp)

Israel advarte torsdag FN om at to skip som forbereder seg på å forlate Libanon med kurs for Gazastripen med forsyninger til lokalbefolkningen, ikke vil nå fram.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Skipenes intensjon er å bryte blokaden av Gaza, skriver Israels FN-ambassadør Gabriela Shalev i et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon og Nigerias ambassadør Joy Ogwu, som er Sikkerhetsrådets nåværende president.

Israel tillater stadig mer mat og andre forsyninger til Gaza via veitransport, men opprettholder blokaden til sjøs.

Gazastripen har vært kontrollert av Hamas siden 2007.

– Israel utøver sin rett under internasjonale lover til å bruke alle nødvendige midler for å hindre skipene fra å bryte blokaden, skriver Shalev.

– Dessuten kan det ikke utelukkes at skipene har med seg våpen eller personer som har intensjoner om å provosere eller konfrontere oss, skriver hun videre.

Shalev påpeker at man kan hjelpe Gaza ved å sende forsyninger via grenseovergangene til lands. Å sende skip til Gazastripen gjør derimot ikke situasjonen noe bedre for palestinerne, men bare «oppfordrer til konfrontasjon og til å øke spenningen i vår region».

FN har tidligere oppfordret land til å ikke bryte den israelske blokaden og har oppfordret alle parter til å vise tilbakeholdenhet.

Israel myket nylig opp blokaden av Gazastripen som et svar på internasjonal kritikk da israelske soldater bordet skip på vei til Gaza med forsyninger 31. mai. Ni tyrkere ble drept. (©NTB)