Ny advarsel til Nord-Korea

USA legger tyngde bak sin støtte til Sør-Korea, og de to landene skal neste uke gjennomføre en felles militærøvelse. Hillary Clinton og Robert Gates besøkte Sør-Korea og den demilitarisert sonen mot nord onsdag. (Foto: REUTERS / Lee Jin-man / SCANPIX)
USA legger tyngde bak sin støtte til Sør-Korea, og de to landene skal neste uke gjennomføre en felles militærøvelse. Hillary Clinton og Robert Gates besøkte Sør-Korea og den demilitarisert sonen mot nord onsdag. (Foto: REUTERS / Lee Jin-man / SCANPIX)

Nye angrep vil få alvorlige konsekvenser for Nord-Korea, advarer USA og Sør-Korea. – Det finnes en alternativ vei for nord, sier Hillary Clinton, som også innfører nye sanksjoner mot regimet i Pyongyang.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Selv om det er en tynn linje, er det verdener mellom disse to stedene, sa Hillary Clinton etter å ha speidet over grensen til nord i kikkert onsdag.

Sammen med forsvarsminister Robert Gates besøkte hun den demilitariserte sonen som deler Sør- og Nord-Korea.

Besøket understreker amerikanernes støtte til Sør-Korea i den pågående konflikten med nord. Og neste uke gjennomfører amerikanerne og sørkoreanerne en felles militærøvelse.

Spenning

Spenningen i området har tiltatt etter at Sør-Korea og USA beskyldte Nord-Korea for å stå bak senkingen av et sørkoreansk militærskip tidligere i år. 46 mennesker mistet livet i hendelsen.

Saken ble tatt til FNs sikkerhetsråd, som fordømte senkingen, men unnlot å utpeke Nord-Korea som ansvarlig. Nordkoreanerne har på sin side nektet befatning med saken.

Sammen med Sør-Koreas utenriksminister Yu Myung-hwan og forsvarsminister Kim Tae-young sender Clinton og Gates nå en klar advarsel til nord.

– Vi ber Nord-Korea avstå fra videre angrep og fiendtlighet overfor Sør-Korea og understreker at all slik uansvarlig oppførsel vil få alvorlige konsekvenser, skriver de fire i en felles uttalelse.

Sanksjoner

USA innfører også nye sanksjoner mot Pyongyang, men understreker at tiltakene ikke er rettet mot det nordkoreanske folk, men regimets «destabiliserende politikk».

– Vi fortsetter å sende beskjeden til nord om at det finnes en alternativ vei, sa Clinton under besøket til den demilitariserte sonen.

– Men inntil de bestemmer seg for å skifte retning, står USA fast på å støtte folket og regjeringen i Sør-Korea.

Det er fortsatt en mulighet for at de såkalte sekslandsforhandlingene kan gjenopptas, sier Clinton, men hun krever blant annet at Nord-Korea innrømmer at landet sto bak senkingen av det sørkoreanske marinefartøyet.

Strengt bevoktet

Den demilitariserte sonen har delt den koreanske halvøya siden koreakrigens slutt i 1953.

Nærmere to millioner soldater er utplassert på hver side av den 4 kilometer brede og 245 kilometer lange grensen. Luttfattige Nord-Korea blir stadig mer isolert og er utsatt for strenge sanksjoner som presser en økonomi allerede i ruiner.

– På de 20 årene siden jeg sist klatret opp i dette observasjonstårnet og så ut over den demilitariserte sonen, er det påfallende hvor lite som har forandret seg her og hvor mye Sør-Korea samtidig har vokst og hatt fremgang. Nord har til sammenligning stagnert i isolasjon og fattigdom, sa forsvarsminister Gates onsdag.

Kritikk

Myndighetene i Nord-Korea har sammen med Kina kritisert den varslede militærøvelsen som Sør-Korea og USA skal holde utenfor østkysten av halvøya. Den felles marineøvelsen skal etter planen starte 25. juli.

Det gikk rasende meldinger ut på statlig fjernsyn i nord tirsdag kveld.

– Øvelsen truer vårt territorium og fred og sikkerhet i landet vårt. Det får blodet mitt til å koke, sier fabrikkarbeideren Rim Dong-hun. (©NTB)

Personvernpolicy