Cameron vil gjennomgå Lockerbie-papirer

USAs president Barack Obama (til høyre) og Storbritannias statsminister David Cameron fotografert under en felles pressekonferanse i Det hvite hus i Washington tirsdag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX.
USAs president Barack Obama (til høyre) og Storbritannias statsminister David Cameron fotografert under en felles pressekonferanse i Det hvite hus i Washington tirsdag. Foto: REUTERS/Larry Downing/SCANPIX.

Storbritannias statsminister David Cameron avviser en ny britisk undersøkelse av forholdene rundt løslatelsen av Lockerbie-bomberen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Cameron kom med uttalelsen på en felles pressekonferanse med USAs president Barack Obama i Washington tirsdag.

Den britiske statsministeren opplyste imidlertid at han har bedt om at regjeringsdokumentene i saken gjennomgås på nytt for å se om det er flere ting som bør offentliggjøres.

Les også: – Ikke bevis for at BP påvirket Lockerbie-saken

Obama sa han hadde tillit til at den britiske regjeringen ville sørge for at alle fakta i saken ble kjent.

– Dårlig beslutning

Statsminister Cameron gjorde det klart at han hadde stor sympati for USAs kritiske holdning til løslatelsen av den dømte libyeren.

– Jeg trenger ingen undersøkelse for å forstå at det var en dårlig beslutning, sa Cameron om skotske myndigheters avgjørelse om å løslate den livstidsdømte Abdel Baset al-Megrahi.

President Obama gjentok ikke utenriksminister Hillary Clintons direkte oppfordring til ny vurdering av avgjørelsen, men sa han vil ønske nye opplysninger i saken velkommen.

Les også: - Løslatelsen var et feilgrep

Humanitære grunner

Skotske myndigheter løslot al-Megrahi i august 2009 av humanitære grunner fordi han hadde kreft. Legene skal ha ment at han bare hadde tre måneder igjen å leve. Nesten ett år etter er han imidlertid fortsatt i live.

På forhånd var løslatelsen av Lockerbie-bomberen antatt å bli et av de kinkige punktene i samtalen mellom de to. USA har ikke vært fornøyd med at den dømte libyeren fikk slippe ut av britisk fengsel av angivelige helsegrunner. Det har også vært spekulert i at det britiske oljeselskapet BP var innblandet og presset på for en løslatelse for å sikre seg innpass i Libya til lukrative oljefelt.

Les mer: Lockerbie-bomber løslatt i dag

Bombingen av flyselskapet Pan Ams flyging 103 over Lockerbie i Skottland i desember 1988 førte til at 270 mennesker ble drept, blant dem 189 amerikanere. Cameron kalte al-Megrahi den største «massemorderen» i britisk historie.

Les mer: Dødssyk Lockerbie-bomber lever fortsatt

Roste konferanse

På pressekonferansen roste president Obama den internasjonale konferansen i Kabul i Afghanistan og kalte den «et stort skritt framover» for Afghanistans framtid.

Presidenten sa også at USAs strategi i Afghanistan var riktig, og statsminister Cameron sa for sin del at det blir gjort «virkelig framgang» i landet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden