Skjedekrem beskytter kvinner mot hiv

Ved å smøre en krem på innsiden av skjeden kan kvinner redusere risikoen for å bli smittet av hiv.
Ved å smøre en krem på innsiden av skjeden kan kvinner redusere risikoen for å bli smittet av hiv.

Bruk av ny krem som innholder aids-medisinen tenofovir reduserer hiv-smitten betraktelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den beste måten å hindre hiv-smitte på er å bruke kondom. Imidlertid opplever mange kvinner at det er vanskelig å få menn til å beskytte seg. Kvinner har i tillegg lettere for å bli smittet av hiv av biologiske årsaker enn menn. I Afrika sør for Sahara utgjør nå kvinner 60 prosent av de hiv-smittede.

Nå har forskere utviklet en ny krem for kvinner som de sier reduserer risikoen for å bli smittet av hiv betraktelig.

Les også: 1,2 millioner flere får hivbehandling

Inneholder aids-medisin

Kremen, som smøres på innsiden av skjeden, inneholder aids-medisinen tenofovir.

Kremen skal gi god beskyttelse hvis den brukes en gang i løpet av de 12 timene før sex, og en gang innen 12 timer etterpå.

Resultatet av krem-studien ble presentert på den internasjonale aids-konferansen i Wien mandag. 889 kvinner ble fulgt over tre år. Etter ett års bruk ble smitten redusert med 50 prosent, men effekten ble svakere etterhvert. De som brukte kremen oftere, hadde lavere risiko for smitte. De hadde også lavere forekomst av genital herpes, som øker risikoen for hiv-smitte.

Les også: Mette-Marit oppfordrer unge til kamp mot aids

Kvinnene i studien ble også gitt kondomer og rådgivning om kjønnssykdommer, og de ble hiv-testet en gang i måneden. Etter 30 måneder hadde 98 kvinner blitt smittet av hiv. 60 av disse var fra kontrollgruppen som hadde fått en placebo-krem uten tenofovir.

Gir håp

Kremen gir kvinner håp og mulighet til å ta kontroll over sin egen seksuelle helse. Den skal ikke være kostbar, og er en enkel metode som kan redusere antallet hiv-smittede.

Imidlertid er denne kremen langt fra å være en garantist mot smitte. Resultatene må også repliseres i en ny studie.

– Vi gleder oss til å få bekreftet resultatene. Med en gang det har blitt vist at de er trygge og effektive, vil VHO jobbe med land og partnere for å aksellerere tilgangen til disse produktene, sier Margaret Chan, generaldirektør i Verdens Helseorganisasjon.

Personvernpolicy