– Prisen er for høy

I MOTVIND: EU-motstanden har økt siden april i vår, bare en av fire nordmenn sier nå ja til norsk medlemskap. (Foto: Colourbox)
I MOTVIND: EU-motstanden har økt siden april i vår, bare en av fire nordmenn sier nå ja til norsk medlemskap. (Foto: Colourbox)

Professor Frank Aarebrot mener den økonomiske situasjonen i Europa skremmer nordmenn til økt EU-motstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

EU-motstanden er økende.To av tre spurte sier nå nei til norsk EU-medlemskap. Det viser en måling Sentio har laget for avisene Klassekampen og Nationen.

Euro-trøbbel

Frank Aarebrot, professor i sammenliknende politikk ved Universitetet i Bergen, mener forklaringen er åpenbar:

Professor Frank Aarebrot mener nordmenn kan være tilhengere av EU i prinsippet, men likevel bli motstandere av medlemskap på tidspunkt hvor den økonomiske situasjonen er så usikker som nå. (Foto: Scanpix/Kjell Herskedal)Professor Frank Aarebrot mener nordmenn kan være tilhengere av EU i prinsippet, men likevel bli motstandere av medlemskap på tidspunkt hvor den økonomiske situasjonen er så usikker som nå. (Foto: Scanpix/Kjell Herskedal)

– Dette er ikke noe stort mysterium, det kommer av den økonomiske situasjonen i Europa og problemene de har med euroen. Veldig mange nordmenn er glade for at vi har vår egen valuta nå.

Les også: Wall Street Journal hyller kronen

66,1 prosent av de spurte sier nå nei til norsk EU-medlemskap. 25,3 prosent sier ja, mens 8,6 prosent ikke vet hva de skal mene om saken.

I april var det rundt 50 prosent som sa nei til EU, og rundt 35 prosent som sa ja.

– Miserabel vekst

Aarebrot har liten tro på at EU-motstanden vil avta med det første.

– Akkurat nå er den økonomiske veksten i Europa miserabel. Europa har den laveste veksten av alle regioner. Det er ikke særlig oppløftende.

Han mener næringsminister Trond Giskes hyppige møter med asiatiske samarbeidspartnere er en indikasjon på tilstanden.

– Det at vår egen minister har reist som en jojo til Kina i det siste for å få i stand handelsavtaler, tyder på at Europa er et sted vi ikke har tro på at det er særlig mye å hente.

Les også: Kina fortsetter veksten

–Usikkerhet

Høyrevelgere er blant de mest positive til EU-medlemskap, men også de har de siste månedene blitt mer skeptiske. Ifølge Klassekampen ville 44 % av dem stemt nei til EU i dag.

– Selv om folk i prinsippet er tilhengere av mer innflytelse, vil prisen virke litt for høy når det er såpass mye usikkerhet rundt den økonomiske situasjonen. Den virker ikke tillokkende for nordmenn som i prinsippet kan være EU-tilhengere.

Kvinner, folk fra landsbygda og Senterparti-velgere er størst motstandere av medlemskap.

– Hvorfor er kvinner mer negative til EU enn menn?

– Kvinner er mer sensitive for usikkerhet generelt, svarer Aarebrot kontant.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden