Støre besøkte såret soldat i Afghanistan

Utenriksminister Jonas Gahr Støre var imponert etter å ha møtt den sårede norske soldaten på feltsykehuset i Mazar-i-Sharif. Støre innledet søndag et tre dager langt besøk i landet. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix
Utenriksminister Jonas Gahr Støre var imponert etter å ha møtt den sårede norske soldaten på feltsykehuset i Mazar-i-Sharif. Støre innledet søndag et tre dager langt besøk i landet. Foto: Steinar Schjetne / Scanpix

Den norske soldaten som ble såret i Afghanistan fredag, fikk søndag besøk på feltsykehuset av utenriksminister Jonas Gahr Støre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jonas Gahr Støre kom fram til Afghanistan søndag ettermiddag for å besøke norske styrker i forkant av en storkonferanse i Kabul tirsdag. Han startet sitt opphold i landet med et besøk i den norske leiren i Mazar-i-Sharif.

– Det har preget oss alle og spesielt dere at vi nylig fikk fire nye falne soldater, og også at vi nå har en såret soldat på sykehuset, sa Støre i en tale til de rundt 200 norske soldatene i leiren.

Den 27. juni ble fire norske soldater drept i et angrep i Faryab-provinsen i Afghanistan, og fredag kveld ble en norsk soldat såret i et granatangrep.

Preget av alvoret

Utenriksministeren var preget av alvoret i den stadig forverrede situasjonen for de norske soldatene i Nord-Afghanistan. Han møtte søndag norske soldater både i Mazar-i-Sharif og i Maimana-leiren. Til tross for et svært hektisk program i løpet av de tre dagene han er i landet, ønsket han å besøke de norske leirene for å gi anerkjennelse til innsatsen det norske styrkebidraget gjør.

– Forrige gang jeg var i Afghanistan, var det fire navn færre på listen over falne soldater. Det krever en stor mental kraftanstrengelse å minne soldatene, vitende om at det var jeg som sendte dem dit, sier Støre til NTB.

Besøkte såret soldat

Etter talen til soldatene i Mazar-i-Sharif dro utenriksministeren til sykehuset i leiren for å besøke den norske soldaten som ble såret i et angrep mot feltbasen i Ghowrmach i Faryab-provinsen i Nord-Afghanistan fredag.

Ifølge utenriksministeren har soldaten det etter forholdene bra.

– Det var et godt møte. Han er sterk og robust både mentalt og fysisk, sa han.

Den sårede soldaten skal nå hjem til Norge, men sa til Støre at han ønsket å komme seg tilbake til Afghanistan så raskt som mulig. Det imponerte utenriksministeren.

I 2008 opplevde Jonas Gahr Støre selv angrepet mot Serena Hotel i Kabul. Den norske journalisten Carsten Thomassen ble drept i angrepet.

Minnemarkering

Under sitt besøk i Mazar-i-Sharif deltok utenriksministeren også i en minnemarkering for de ni norske soldatene som har mistet livet i Afghanistan, og han la ned en krans ved et minnesmerke for de falne soldatene.

På veggen bak minnesmerket henger det plaketter med navn til falne soldater. Ni av navnene er norske.

– Dere fortjener alle anerkjennelse, respekt og takknemlighet fra regjeringen, et samlet Storting og hele det norske folk, sa Støre til soldatene.

Krevende oppdrag

Ifølge utenriksministeren er Norges engasjement i Afghanistan blant de viktigste og mest krevende områdene i norsk utenrikspolitikk. Norge er blant landene som har størst styrkebidrag i Afghanistan i forhold til antall innbyggere.

Støre legger derfor vekt på å besøke landet jevnlig, først og fremst for å treffe norsk militærpersonell i felten, men også for å holde samtaler med afghanske myndigheter, Norges allierte i Afghanistan og andre aktører.

– Jeg prøver å følge et prinsipp om å treffe norske soldater på disse reisene for å gi dem den oppmerksomheten og den anerkjennelsen de fortjener.

Storkonferanse

Tirsdag skal Jonas Gahr Støre delta på en internasjonal storkonferanse om Afghanistan i Kabul. Der samles den afghanske regjeringen og utenriksministre fra en rekke land for å diskutere veien videre i det krigsherjede landet.

Den norske utenriksministeren skal blant annet møte Afghanistans president Hamid Karzai mandag, forutsatt at planene blir gjennomført som ønsket.

– Det er først og fremst Kabul-konferansen som er grunnen til denne reisen, men jeg har valgt å forlenge besøket for å få tid til å møte de norske soldatene, sier Jonas Gahr Støre til NTB.

Ifølge ham er konferansen et nytt steg på veien mot overføring av ansvaret for sikkerheten og utviklingen i Afghanistan til landets egen regjering. (©NTB)