Nytt Legionella-utbrudd på behandlingssenter

På behandlingssenteret Igalo i Montenegro er det brutt ut enda et tilfelle av Legionella-bakterien.
På behandlingssenteret Igalo i Montenegro er det brutt ut enda et tilfelle av Legionella-bakterien.

Enda en norsk pasient fikk Legionella på behandlingstur til Montenegro.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I forrige uke ble en kvinne syk etter å ha vært på behandlingstur ved Institutt Igalo i Montenegro, arrangert av Oslo universitetssykehus.

Hun var med i en gruppe på 115 personer, og var på behandlingssenteret fra 2. juni til 30. juni. Kvinnen ble syk to dager etter at hun kom hjem.

Nå er Folkehelseinstituttet blitt varslet om et nytt tilfelle av legionellasykdom hos en mann, som ble syk mens han var under behandlingsopphold ved IIgalo Spa.

Oslo universitetssykehus bruker instituttet som et behandlingstilbud til voksne med revmatiske sykdommer og at det er minst rundt 100-150 nordmenn på stedet.

- Da det ikke kan utelukkes at den syke er blitt smittet under opphold på instituttet, bør alle som oppholder seg eller har oppholdt seg på dette instituttet, og som har blitt syk innen to uker etter at de har reist derfra, kontakte lege snarest, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Oslo universitetssykehus Rikshospitalet og Folkehelseinstituttet er i løpende kontakt med ledelsen på Institutt Igalo og de montenegrinske helsemyndighetene.

- Det er spesielt viktig at personer som har nedsatt immunforsvar som følge av behandling for sin grunnlidelse er årvåkne på symptomer på legionellasykdom, sier Folkehelseinstituttet.

Sporingen av mulige smittekilder pågår nå for fullt, og det er gjennomført omfattende tiltak for å rense og fjerne mulige legionellaforurensede kilder ved anlegget.

Det blir også gjennomført grundige kontroller av anlegget.

Symptomer på Legionella

* Symptomer på legionellasykdom kan være hodepine, muskelsmerter, slapphet, feber, tørrhoste, brystsmerter og magesmerter og diaré.

* Folkheleseinstituttet understreker at det er viktig at personer med nedsatt immunforsvar er særlig årvåkne, men at man bare trenger å kontakte lege dersom man har symptomer.

* Legionellose smitter ved innånding av små vanndråper i luften som er forurenset av Legionellabakterier. Sykdommen kan forårsake alvorlig lungebetennelse, og personer med nedsatt immunforsvar er mer utsatt for å utvikle alvorlig sykdom.

* Sykdommen smitter ikke mellom mennesker.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Personvernpolicy