– Iransk forsker fikk 5 millioner dollar av CIA

Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Foto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX
Shahram Amiri ble gjenforent med sin familie natt til torsdag etter å ha vært borte i ett år. Foto: REUTERS / Raheb Homavandi / SCANPIX

Den iranske atomforskeren som reiste hjem til Iran etter å ha vært borte i ett år, skal ha mottatt mer enn 5 millioner dollar fra CIA for å forsyne dem med informasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det skriver avisen The Washington Post torsdag. Avisen siterer ikke navngitte kilder i Washington.

Shahram Amiri trenger ikke å betale tilbake pengene, men han vil sannsynligvis få et problem med å få tilgang til midlene på grunn av de økonomiske sanksjonene mot Iran.

– Jeg var et verktøy som den amerikanske regjeringen brukte for å skape politisk press. Jeg har ikke drevet noe kjernefysisk forskning, sa Shahram Amiri etter at han kom tilbake til hjemlandet natt til torsdag.

Han la til at han har vært ansatt ved et universitet hvor det ikke pågår noe hemmelig arbeid.

V-tegn

Amiri viste V-tegnet da han klemte kona og sønnen sin på flyplassen i den iranske hovedstaden Teheran. Han kom til byen med et fly fra Doha i Qatar, ifølge iranske tjenestemenn.

– Amerikanerne ville at jeg skulle si at jeg hoppet av til USA av egen fri vilje. De ville bruke meg til å avsløre falsk informasjon om Irans kjernefysiske arbeid, sa forskeren under en kort pressekonferanse.

USA benekter

Både iranske myndigheter og Amiri selv hevder han ble bortført av den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i fjor. Tidligere denne uken dukket han opp i Washington, men amerikanske myndigheter hevder forskeren har oppholdt seg frivillig i USA.

De siste dagene er det blitt offentliggjort flere videoopptak som skal være av Amiri, men det er ikke endelig bekreftet om alle er ekte. På opptakene sier Amiri angivelig både at han har vært holdt fanget og at han har oppholdt seg i USA som student.

Personen på opptakene hevder også at han er blitt torturert i fangenskap, og at israelere var til stede under avhørene. Videre forteller han at væpnede agenter kidnappet ham i Saudi-Arabia på en pilegrimsreise i fjor.

Amiri har lovet at han etter hvert vil fortelle alle detaljer om den påståtte kidnappingen og oppholdet i USA. (©NTB)

Personvernpolicy