Ekstremisme kan skapes av angst

Ved å fokusere på idealer og religiøse overbevisninger, kan engstelige personer erstatte angsten med en følelse av mektighet og sinnsro. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Ved å fokusere på idealer og religiøse overbevisninger, kan engstelige personer erstatte angsten med en følelse av mektighet og sinnsro. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)

En ny studie viser at det å oppleve angst kan gjøre noen mer idealistiske og religiøst radikale.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Angst og usikkerhet kan gjøre noen mennesker mer idealistiske og radikale i sine religiøse overbevisninger. Det mener forskere fra universitetet York i Canada. Funn fra studien kan bidra til å forklare hva som motiverer enkelte til å utføre ekstreme handlinger.

Fremkalte angst

Undersøkelsen omtales av Forskning.no , som bygger på forskernes egen pressemelding.

600 deltakere ble plassert i enten angstfremkallende eller nøytrale situasjoner. Etterpå ble de spurt om å beskrive sine personlige mål, og å gradere styrken på sin egen religiøse overbevisning. De måtte også svare på om de ville gitt livet sitt for sin religiøse tro, eller støttet en krig for å forsvare den.

Forsøkspersonene som ble utsatt for angstfremkallende situasjoner ble mer tro mot sine idealer, og mer ekstreme i sine religiøse overbevisninger.

Å tenke over et personlig dilemma forårsaket mer idealisme overfor personlige mål. En forvirrende matematisk nøtt ga sterkere religiøse overbevisninger. Det samme gjorde refleksjon rundt usikkerheten i parforhold.

Vågale personer

Personene som ble mest påvirket til religiøs hengivenhet blir beskrevet som «vågale»: selvsikre, handlingsorienterte, sta og ivrige, og var allerede sårbare for angst samtidig som de følte håpløshet overfor mål i dagliglivet.

Forskerene har tidligere funnet ut at det å være sterkt religiøs er knyttet til lav aktivitet i den delen av hjernen som blir aktivert i vanskelige, angstfylte situasjoner.

Sammenholdt med resultatene fra den nye studien, mener de nå å kunne hevde at vågale, men sårbare mennesker trekkes mot idealistiske og religiøse ekstremisme for å dempe angsten sin.

Motivasjonsprosess

Motivasjonsprosessen Reactive Approach Motivation (RAM) er ifølge psykologiprofessor Ian McGregor årsaken.

Vanligvis har RAM som funksjon å gjøre mennesker oppmerksom på alternative måter å nå målene sine på når de møter hindringer. Imidlertid kan den samme prosessen iverksettes for å dempe angst på kort sikt.

I en tilstand av RAM vil man føle seg mektig og standhaftig ved tanken på målet man har satt seg fore, og alle andre tanker blir underordnet.

Gjennom å fremme idealer og overbevisninger hos seg selv, kan de engstelige aktivere RAM, fjerne fokuset bort fra angsten, og som et resultat føle seg beroliget.

Studien publiseres i juliutgaven av «Journal of Personality Social Psychology».

Personvernpolicy