Meny

Mot full krise mellom Tyrkia og Israel

Den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu (t.h.), truer med å bryte de diplomatiske forbindelsene til Israel hvis ikke israelske myndigheter beklager bordingen. (Foto: REUTERS/Jim Hollander/AP Photo/Ibrahim Usta)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et allerede kjølig forhold mellom Tyrkia og Israel kan utvikle seg til full krise. Tyrkia truer med å bryte de diplomatiske forbindelse til den jødiske staten.

Myndighetene i Tyrkia har stengt luftrommet for israelske militærflyginger. Forbudet er en reaksjon på Israels bording av konvoien med hjelpesendinger til Gazastripen i slutten av mai.

Men den tyrkiske utenriksministeren, Ahmet Davutoglu, truer med å gå lenger: Han varsler at de diplomatiske forbindelsene til Israel vil bli brutt hvis ikke israelske myndigheter beklager bordingen av det tyrkiske skipet Mavi Marmara og andre fartøyer som deltok i konvoien med hjelpesendinger til Gaza.

Gransking

Ni tyrkiske propalestinske aktivister ble drept da israelske kommandosoldater firte seg ned på dekket på Mavi Marmara og kom i kamp med aktivistene om bord.

Tidligere har Tyrkia krevd en internasjonal gransking av militæroperasjonen, som kostet ni tyrkere livet. Nå sier Davutoglu at han vil akseptere Israels gransking dersom den etterfølges av en beklagelse.

– Hvis kommisjonen konkluderer med at raidet ikke kunne rettferdiggjøres, og hvis de ber om unnskyldning, så vil det være tilstrekkelig, sier utenriksministeren i et intervju.

– Men vi må se konklusjonen deres først, sier Davutoglu.

Beklager ikke

Israels statsministeren Benjamin Netanyahu har avvist at landet vil beklage bordingen av konvoien. En kilde i den israelske regjeringen bekreftet dette standpunktet mandag, etter at intervjuet med Davutoglu hadde stått på trykk.

– Israel vil aldri beklage at landet forsvarer sine egne borgere, selv om vi selvsagt beklager tap av menneskeliv, sa tjenestemannen til AFP.

Talsmann Yigal Palmor i det israelske utenriksdepartementet fulgte opp den beske kritikken av den tyrkiske reaksjonen.

– Hvis du vil ha en unnskyldning, kommer du ikke med trusler. Alt tyder på at Tyrkia har en annen agenda, sa Palmor.

Alliert

Tyrkia har i mange år vært Israels viktigste allierte i den muslimske verden. De to landene innledet på 1990-tallet et samarbeid som førte til felles militærøvelser og deling av etterretningsinformasjon.

Vennskapet har også blitt oppmuntret av USA, som har sett det som en styrke for sitt eget meglerarbeid i Midtøsten. USA ser også på kontakten mellom Israel og Tyrkia som en garanti mot at det hovedsakelig muslimske Tyrkia beveger seg i antivestlig retning.

Men det tyrkisk-israelske forholdet har blitt stadig kjøligere de siste årene. Et nært tyrkisk forhold til Iran og Tyrkias statsminister Tayyip Erdogans fordømmelse av Israels krigføring på Gazastripen i 2008 og 2009 var utløsende årsaker. Frysepunktet inntraff da Israel angrep Gaza-konvoien. (©NTB)

Populært