Meny

Her bæres bårene ut av flyet

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like over klokken 18 landet flyet med bårene med soldatene Christian Lian, Trond André Bolle, Andreas Eldjarn og Simen Tokle på Gardermoen militære flystasjon.

Etter at Garden brakte bårene fra flyet og inn i glasshangaren, som for anledningen er pyntet med lys og blomster, ble det avholdt en båreseremoni.

- Stor sorg

Generalinspektør for Sjøforsvaret, Haakon Bruun-Hanssen holdt tale under seremonien i hangaren på Gardermoen.

– Kjære pårørende, venner og kolleger. Det er med stor sorg vi er samlet i dag for å ta imot bårene til fire av Sjøforsvarets beste soldater. Samtidig føler vi alle en dyp respekt for orlogskaptein Trond André Bolle (41), løytnant Christian Lian (31), fenrik Simen Tokle (24) og kvartermester Andreas Eldjarn (21) som alle ga sitt liv i tjenesten for Norge, sier kontreadmiral Håkon Bruun-Hanssen.

– Hendelsen 27. juni er en brutal påminnelse om at vi aldri kan gjøre nok for å eliminere denne risikoen. Tapet av Trond, Christian, Simen rammer oss alle i Forsvaret. Som soldater er vi en stor familie, og vi sørger alle for våre omkomne. Men vi vet samtidig at det største tapet og den tyngste sorgen bæres av den nærmeste familien.

Les også: Fire norske drept i Afghanistan

- Vi i Forsvaret vil alltid minnes Trond, Christian, Andreas og Simen. I denne stund går imidlertid våre tanker og vår dypeste medfølelse til den nærmeste familien, sier Bruun-Hanssen avslutningsvis.

- Vi står lamslått tilbake

Sjefsprest i Sjøforsvaret Leif Tore Michelsen holdt så sin tale under seremonien.

- Vi står lamslått tilbake over det som har skjedd. Brått og brutalt gikk de ut av livet søndag. Og vi kjenner oss avmektige, totalt hjelpeløse og fattige. Hvordan skal vi kunne forstå og begripe? For dette er himmelropenede urimelig. Hvordan i all verden skal vi kunne sett ord på det som har skjedd? sier Michelsen. 

Les ogå: Bård Vegard Solhjell mistet fetter i Afghanistan

- Kan hende skal vi her ved bårene deres, nå som de har komme hjem og vi er samlet rundt dem, legge spekulasjoner og grubling til side. For spekulasjon og grubling gjør oss til slutt stumme. Men smerte kan vi skrike ut, sier Michelsen videre.

Til stede under seremonien er familie, Forsvarets ledelse og soldatens hjemmeavdeling. Både kronprins Haakon og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) deltar også i minneseremonien. Statsministeren møtte i forkant av seremonien de pårørende.

Største tap siden annen verdenskrig

Ikke siden andre verdenskrig har Norge lidd større militære tap på én gang enn i Faryab-provinsen søndag. Alle de fire soldatene som var i bilen som ble rammet av en veibombe, ble drept momentant.

Hercules-flyet med bårene fløy lavt over Akershus festning for å vise en siste ekstra ære. (Foto: Morten Holm / Scanpix)Hercules-flyet med bårene fløy lavt over Akershus festning for å vise en siste ekstra ære. (Foto: Morten Holm / Scanpix)

Les også: Mer uro i vente for soldatene

Før bårene kom til Gardermoen ble bårene vist en siste ekstra ære ved at bårene ble fløyet i lav høyde over Akershus festning.

I den norske leirene i Maimana ble det holdt en egen minnestund før bårene ble tatt om bord i Forsvarets fly for den lange veien hjem til Norge.

Les også: Sorgtung minnestund for soldatene

Christian Lian, Trond André Bolle, Andreas Eldjarn og Simen Tokle ble drept søndag da den pansrede bilen de satt i kjørte på en veibombe i Faryab-provinsen i Afghanistan. Totalt er ni norske soldater drept mens de har tjenestegjort i Afghanistan.

Populært