Ber om benådning

Tjostolv Moland og Joshua French ber om benådning. Her er de to i rettssalen i Kisangani, der de 10. juni ble dømt til døden for drap.
Tjostolv Moland og Joshua French ber om benådning. Her er de to i rettssalen i Kisangani, der de 10. juni ble dømt til døden for drap.

Advokat Morten Furuholmen har sammen med Tjostolv Moland og Joshua French skrevet brev til Kongos president Joseph Kabila for å be om benådning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Furuholmen har bistått Moland og French med å søke om benådning, og brevet til presidenten ble ferdigskrevet onsdag, melder NRK.

– Vi håper å få igangsatt en prosess som kan lede til en benådning, og benådningen kan være fullstendig i den forstand at man får dem overlevert til Norge uten betingelser. Men en benådning er også helt avgjørende for å få gjennomført en mulig soningsoverføring som også er ett av flere alternativer, sier Furuholmen.

I brevet skriver nordmennene at situasjonen har vært en stor belastning for familiene i Norge og at de mener saken i stor grad beror på misforståelser. De gir imidlertid ingen konkret unnskyldning i brevet. Det kan gjøre det vanskeligere å oppnå benådning, tror Fafo-forsker Morten Bøås.

Presidentvalg

– Det kan godt hende det må noe mer til her, for eksempel i form av at de offentlig ber om unnskyldning, påtar seg et ansvar, den type ting, så kan det hende at dette kan være en løsning som for president Kabila kan være ganske attraktiv, sier Bøås.

Kabila ønsker neste år gjenvalg som president. Bøås tror det vil være en fordel at presidenten da ikke har noe mer med drapssaken å gjøre.

– Jeg tror ikke Kabila har lyst til å stå om et år under valgkampen i Kisangani og svare på kritiske spørsmål fra journalister om hvorfor disse to nordmennene som var dømt til døden i Kongo, nå går fri i Norge. Slik sett kan benådning være mer attraktivt for ham, sier Bøås.

Molands mor i Kongo

Også Molands mor har engasjert seg i arbeidet med å få de to nordmennene benådet. Mathilde Moland er nå i Kongo sammen med Rune Edvardsen, leder i Troens Bevis. Edvardsen sa onsdag til NTB at han og Mathilde Moland var på vei til Kisangani for å treffe Moland og French.

De to skal deretter møte president Joseph Kabilas kone i hovedstaden Kinshasa, ifølge nettstedet Free French & Moland. Målet er å overlevere et brev der Mathilde Moland ber om at hennes sønn og Joshua French blir benådet.

Furuholmen sa onsdag til NTB at forhandlingene om utlevering ikke vil skje før etter sommerferien. Han antyder at det kan skje i august eller september.

Ingen anke

Moland og French ble 10. juni dømt til døden i militærdomstolen i Kisangani for drapet på sin kongolesiske sjåfør i fjor vår. De to nordmennene vil ikke anke dommen.

Furuholmen og Norges advokat til Kongo, Jon Vea, tror heller ikke at påtalemyndigheten i Kongo vil anke.

– Jeg kan ikke tenke meg at de anker. Det er min oppfatning. Hvorfor skulle de det, sier Vea.

Ankefristen har tidligere vært oppgitt til 14 dager etter domsavsigelsen. Men etter det NTB kjenner til gikk den militære ankefristen ut i forrige uke. den sivile retten kan imidlertid anke helt fram til 19. juli, og dommen vil dermed ikke være rettskraftig før også denne fristen er utløpt. (©NTB)

Personvernpolicy