Fikk sparken

ANKOM: General Stanley McChrystal avbildet i det han ankom Det hvite hus onsdag morgen. Foto: Scanpix.
ANKOM: General Stanley McChrystal avbildet i det han ankom Det hvite hus onsdag morgen. Foto: Scanpix.

General Stanley McChrystal er fratatt jobben som øverstkommanderende i Afghanistan etter uttalelser i intervju.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Jeg hilser debatt velkommen, men jeg vil ikke tolerere splittelse, understreket Obama da han ved 20-tiden onsdag norsk tid kunngjorde at general McChrystals dager som NATO-styrkenes øverste leder i Afghanistan er talte.

Det var klokken 13.23 lokal tid at nyheten kom om at McChrystal har blitt fratatt jobben som sjef for både de amerikanske styrkene i Afghanistan og for alle Nato-styrkene.

President Barack Obama holdt en pressekonferanse cirka 20 minutter senere. Foran et samlet pressekorps gjorde Obama det klart at det ikke var ham som sparket McChrystal, men generalen som leverte inn sin avskjedssøknad.

- Det er ikke med lett hjerte at jeg har godtatt hans avskjed, men jeg tror avgjørelsen er den beste for sikkerheten vår, sa Obama.

Møter ikke standarden vi forventer

- Stanley McChrystal har bestandig utført mine ordre til det fulle. Han har tjenestegjort på en utmerket måte de siste ni årene, og har vært en fremragende militær leder. Han blir ikke fratatt kommandoen fordi han ikke har gjort det jeg har bedt ham om. Vi er ikke uenige om strategien, forsatte Obama.

- Det er heller ikke fordi han har såret meg, men fordi de kommentarene som kom fram i intervjuet ikke yter uniformen og landet vårt rettferdighet. Kommenaterene møter ikke den standarden som vi krever, sier presidenten videre.

Samtidig ble det gjort klart at Barack Obama nominerer general David Petraeus til å overta stillingen som sjef for Natos innsats i Afghanistan. Generalen må bli godkjent av Kongressen, men med den historien Petraeus har i USAs hær, er det snakk om en formalitet.

Petraeus, som blant annet har et doktorat i internasjonal sikkerhetspolitikk under beltet, var sjef for de amerikanske styrkene i Irak under det som har blitt vurdert som vendepunktet for krigen der.

Han er nå sjef for CENTCOM, USAs sentralkommando, der han blant annet har det overordnede ansvaret for krigene i Afghanistan og Irak. Sånn sett er det å overta kommandoen i Afghanistan et steg nedover på rangstigen.

Den britiske generalløytnanten Nick Parker tar midlertidig over som NATOs leder i Afghanistan.

Stor spenning

Det var knyttet stor spenning til hva som kommer til å skje med den militære sjefen for Nato og USA i Afghanistan, general Stanley McChrystal. Generalen kom med svært sterke uttalelser om sine politiske sjefer i et intervju med magasinet Rolling Stone.

Selv om McChrystal lynraskt var ute å beklaget kommentarene og synspunktene som kom fram i intervjuet, ble han kalt inn på teppet til president Barack Obama.

Klokken 09.39 lokal tid ankom generalen Det hvite hus. Klokken 10.25, forlot han presidentens kontor. Møtet er antatt å ha vart i en halvtime. Hva som ble sagt er det foreløpig ingen som vet.

En kilde i Pentagon, som står nær general McChrystal, sa før møtet at generalen trolig kom til å trekke seg.

Spøkte med Biden

I intervjuet med Rolling Stone spøker McChrystal om visepresident Joe Biden, som er kjent for å være skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen mot Taliban.

Generalen sier også at han føler seg sveket av USAs Afghanistan-ambassadør Karl Eikenberry, som tidligere i år advarte president Barack Obama mot å etterkomme generalens bønn om flere soldater.

- Jeg vil snakke med ham før jeg tar den endelige beslutningen, skal presidenten ha sagt ifølge kilder i Det hvite hus.

- Dårlig dømmekraft

Det er en bred forståelse blant amerikanske militære at McChrystal har krysset linjen for hva som er et akseptabelt utspill fra en militær leder. Selv om unnskyldningen kom raskt, er selv hans sterkeste støttespillere klare på at uttalelsene er mer enn grunn god nok til å sparke generalen.

Forsvarsminister Robert Gates har blitt sitert på at uttalelsene var en alvorlig feiltakelse, og viste dårlig dømmekraft.

- Våre tropper og koalisjonspartnere i Afghanistan risikerer alt for å forsvare vår sikkerhet, og det eneste fokuset vi skal ha er å støtte dem, ha suksess i Afghanistan, og å gjøre det uten distraksjoner som dette, sier Gates.

Personvernpolicy