Polens nye president avgjør forholdet til EU

Polens fungerende president og kandidat i presidentvalget, Bronislaw Komorowski, og kona Anna avga sin stemme i et valglokale i Warszawa søndag. Foto: Peter Andr(Reuters/Scanpix)
Polens fungerende president og kandidat i presidentvalget, Bronislaw Komorowski, og kona Anna avga sin stemme i et valglokale i Warszawa søndag. Foto: Peter Andr(Reuters/Scanpix)

Presidentvalget i Polen blir omtalt som det merkeligste i landets 21-årige postkommunistiske historie. Resultatet blir avgjørende for landets forhold til EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Spørsmålet er om meningsmålingene slår til og om fungerende president Bronislaw Komorowski får nok stemmer i første valgomgang til å hale i land seieren uten å måtte gå gjennom en andre valgomgang.

Valget ble framskyndet med flere måneder på grunn av den tragiske flyulykken i Russland 10. april, der president Lech Kaczynski, hans kone og 94 andre høytstående militære og sivile tjenestemenn omkom.

Lechs tvillingbror, Jaroslaw Kaczynski, er Komorowskis fremste utfordrer. Både Kaczynski og Komorowski er katolske og konservative, men Komorowski er likevel mer sentrumsorientert og står relativt nært statsminister Donald Tusk politisk.

Vil med i eurosonen

Mange velgere tror Komorowski vil bli et statsoverhode som er litt rundere i kantene enn ekspresidentens bror.

– Jeg stemte for Komorowski fordi han ikke splitter landet. Han dveler ikke ved historien, men ser framover og er opptatt av økonomi, arbeidsledighet samt av å utvikle Polens forhold til resten av verden, sier Michal Nadratowski. Den 34-årige gymlæreren ga sin stemme til den fungerende presidenten i hovedstaden Warszawa søndag.

Holdningen til EU er et av spørsmålene som har preget valgkampen. Kaczynskis mål er å videreføre brorens visjon om å hindre Tusk i planene om å få Polen med i eurosonen.

Motstanderen Komorowski er derimot en sterk EU-tilhenger som gjerne ser at Polen blir medlem av eurosonen.

Posisjon

Hvem som besitter presidentembetet, er ikke uvesentlig i Polen. Trass i at det er regjeringen og statsministeren som har mest makt, kan presidenten legge ned veto mot nye lover og utnevne personer til nøkkelembeter. Han har dessuten innflytelse over utenrikspolitikken.

Lech Kaczynski irriterte blant annet Borgerplattform-regjeringen og statsminister Donald Tusk ved å blokkere flere helse-, pensjons- og mediereformer.

Kan Jaroslaw ta igjen forspranget?

Stemningen i befolkningen har vært uforutsigbar etter flyulykken, som gikk hardt innpå polakkene. Mange har spekulert på om Kaczynski kan seile inn til seier på en bølge av sympati.

Å hedre den avdøde presidenten er da også blitt et viktig symbol i innspurten av valgkampen. Torsdag la Komorowski ned en krans ved gravstedet hans i Wawel-katedralen i byen Krakow sør i Polen. Fredag var det tvillingbroren Jaroslaws tur.

Det ble på forhånd sagt at en lav valgdeltakelse ville være et dårlig tegn for Komorowski. Midt på dagen var bare 23 prosent av velgerne møtt opp for å si sin mening. I presidentvalget i 2005, da Lech Kaczynski ble valgt, var velgeroppmøtet på 50 prosent.

Hvem som blir Polens neste president, blir trolig ikke avgjort søndag. Ifølge meningsmålingene er det ingen av kandidatene, til sammen ti, som vil få over 50 prosent av stemmene søndag.

De to kandidatene med flest stemmer går i så fall videre til en andre valgomgang 4. juli. (©NTB)

Personvernpolicy