Norge selger våpen for 5 milliarder

EKSPORT: Luftforsvarssystemet NASAMS II har potensial til å bli en salgsvinner for den norske forsvarsindustrien. Foto: Forsvarets mediesenter.
EKSPORT: Luftforsvarssystemet NASAMS II har potensial til å bli en salgsvinner for den norske forsvarsindustrien. Foto: Forsvarets mediesenter.

Den norsk våpenindustrien solgte i fjor varer og tjenester til utlandet for 5 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den årlige meldingen om eksporten av forsvarsmateriell fra Norge er et viktig bidrag i Regjeringens arbeid for å fremme større åpenhet om den internasjonale handelen med forsvarsmateriell, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

I dag legger Regjeringen frem den årlige meldingen om eksport av forsvarsmateriell, eksportkontroll og ikke-spredningssamarbeid. Det er det femtende året på rad at en slik oversikt legges frem av regjeringen.

Øker kraftig

Totalt var verdien av eksporten av forsvarsmateriell på 4,8 milliarder kroner. Salg av våpen og ammunisjon, og annet forsvarsmateriell utgjorde 4,5 milliarder, mens tjenester og reparasjoner av tidligere solgt utstyr utgjorde cirka 250 millioner kroner.

Det utgjør en økning på 17 prosent fra 2008.

Regjeringen og utenriksdepartementet understreker i pressemeldingen at Norge praktiserer en svært streng håndheving av eksportkontrollregelverket. Et resultat er at 90 prosent av A-materiell, som er våpen og ammunisjon, og 91 prosent av alt B-materiell, som er kjøretøy og andre former for militært materiell, til Nato-land, Sverige og Finland.

- Må feie for egen dør

Markus Nilsen er nestleder i organisasjonen Changemaker. De er sterkt kritiske til økningen i våpeneksporten.

- Det som er mest bekymringsfullt med økningen er at det er våpen og ammunisjon som øker mest, såkalt A-materiell. Tallene viser at denne delen av våpeneksporten øker med hele 24 prosent, sier Nilsen.

I vinter offentliggjorde Changemaker en rapport der Norge fikk kraftig kritikk for å ikke kreve sluttbrukerlisens av sine Nato-allierte. Det betyr at et våpensystem solgt til for eksempel Frankrike, kan ende hvor som helst i verden. Også i land Norge selv ikke ville solgt til.

- Skyver andre foran seg

- Norge har begynt å legge press på, for å få dette til å bli en standard i Nato. De skyver andre land foran seg, før de prøver å gjøre noe på egen hånd, sier han.

- Som en av verdens største våpeneksportører burde Norge vise at det er mulig å ha slike sluttbrukererklæringer, mener han.

Et av landene som kjøper en god del norsk materiell, dog ikke våpen og ammunisjon, er Saudi-Arabia. Landet er viden kjent for sine mange brudd på menneskerettighetene, og har det siste året gjennomført flere angrep inne i nabolandet Jemen, i sin kamp mot al Qaida på den arabiske halvøya.

- Selv om det selges mindre dit i år, så er det rett og slett forferdelig, mener Nilsen.

Personvernpolicy