- Dette er et folkemord

Grusomhetene i Kirgisistan er et målrettet angrep, mener uzbekere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var som grusomme beist, sier Bakhtir Irgayshon til Guardian.co.uk, når hun beskriver hvordan de kirgisiske mennene gikk til angrep på naboen Zarifa.

Tidlig på ettermiddagen kom de. Ifølge The Guardian brøt de seg inn i bakgården, og tvang Zarifa til å sitte stille ved et tre. Etter å ha stilt henne noen spørsmål og fått bekreftet at hun etnisk tilhørte usbekerne, rev de av henne klærne, voldtok henne og skar av henne fingrene.

Les også: Deler ut nødhjelp i Kirgisistan

Etterpå drepte de henne og hennes unge sønn, før de kastet kroppene deres ut i gata. Så gikk de videre til neste hus. Igjen er restene av huset til Zarifa og familien hennes. Alt skjedde sist fredag.

Voldsom frykt

Den voldsomme voldsutøvelsen fører til frykt blant de usbekiske innbyggerne i Kirgisistan. Historien fra sist fredag kommer fra byen Osh, som har blitt hardt rammet. Vitner som går gjennom byen komme fortsatt over lik som er brent til det ugjenkjennelige.

Blant annet ble det funnet etterlevninger av syv små barn. Alle hadde blitt brent sammen med deres mor, mens de gjemte seg i en kjeller.

Ifølge rapporter brøt volden i Osh ut sist torsdag. Noen kilder sier at det hele startet med en krangel i et casino. Ifølge New York Times er det mange som mener at organiseringen av angrepene er så god, at de mistenker hæren for å stå bak.

Ungdommer sentrale

Rustam, som er advokat, forteller at angrepene fant sted fra lunchtider sist fredag.

- Det staret rundt lunch. Kirgiserne brøytet seg vei inn i Cheremushi-distriktet med stridsvogn. Flere av dem hadde hærens uniformer på. Først følte vi lettelse, for vi trodde noen var kommet for å redde oss. Så begynte stridsvognene å skyte på tilfeldige forbipasserende, sier Rustam.

Les også: Over 100.000 kan være på flukt fra Kirgisistan

- Deretter kom det nok en bølge, en mobb bestående av 300 ungdommer bevæpnet med automatgeværer. De fleste var mellom 15-20 år gamle. Den siste bølgen besto av plyndrere, kvinner og barn. De stjal alt av løsøre de fant, og kastet det inn i biler. Så satte de fyr på husene våre, sier han.

- 2000 drepte

De offisielle tallene viser at knapt 200 ble drept, og 1800 ble skadet. Det er en grov underrapportering, mener advokaten. Han mener minst 2000 usbekere ble drept, og at raidene kjapt spredde seg fra Osh til nabobyen Jalal-Abad, som ligger fire mil unna.

- Jeg bar vekk 27 lik selv. Det var bare bein igjen. Dette er et folkemord, sier han.

Nå har det meste av volden gitt seg i Osh. Bare enkeltskudd høres av og til. Tiden har kommet for å fordele skyld. Noen av de overlevende mener den avsatte presidenten, Kurmanbek Bakiyev, står bak. At dette er hans forsøk på å komme tilbake til makten.

Misunnelse gis som grunn

Ingen, om noen, tror raidene kunne ha funnet sted uten at den lokale administrasjonen hadde godkjent det. Etniske usbekere utgjør 15 prosent av befolkningen på 5,6 millioner i Usbekistan. Men i dette området er de den dominante folkegruppen.

- Vi er et hardtarbeidende folk. Vi har aldri vært nomader som kirgiserne. De siste 2000 årene har vi bodd i hus av stein, og ikke i telt som dem. Vi har hatt suksess fordi vi er handelsmenn, og kirgiserne misunner oss dette, og hater oss for det, sier Rustam.

Personvernpolicy