«Demokratene» sliter med å følge reglene:

Kronekrøll for Kleppes parti

Staten nekter å utbetale 20 prosent av partiinntektene til «Demokratene». Lov-og-orden-partiet har ikke fulgt reglene for statsstøtte. Foto: Scanpix
Staten nekter å utbetale 20 prosent av partiinntektene til «Demokratene». Lov-og-orden-partiet har ikke fulgt reglene for statsstøtte. Foto: Scanpix

Manglende rapportering gjør at Vidar Kleppes nye parti kan miste hardt tiltrengt statsstøtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Ikke nok med at Vidar Kleppes nye parti «Demokratene» er nektet godkjent av Brønnøysundsregistrene på grunn av formalia. Partiet får heller ikke utbetalt statsstøtte til sin studieorganisasjon fordi regnskap, årsrapport og revisjonsberetninger mangler.

Partiets ledelse skylder på «dårlige folk».

- Jeg vet at det nå har vært skiftet ut en del folk, sier Vidar Kleppe som leder lov-og-orden-partiet. Han er tidligere stortingsrepresentant for Fremskrittspartiet, men han ble ekskludert derfra for ti år siden.

Han viser til generalsekretær Kjell-Arne Sellæg for ytterligere opplysninger om rotet i «Demokratenes opplysningsforbund» (DOF).

- Vi hadde noen dårlige folk som skulle sette opp dette, men det er nå sendt til revidering og jeg håper å ha ordnet dette i løpet av neste uke, sier han til ABC Nyheter.

- Vi har ikke mottatt nødvendige rapporter innenfor de fastsatte fristene. Så «Demokratene» vil derfor ikke motta noe tilskudd hvis dette ikke sendes innen 1. september, sier rådgiver Charlotte Wold i Vox som forvalter studiemidlene.

Få midler

Det er 21 ulike studieforbund som til sammen får nesten 180 millioner kroner fra staten. Demoktratenes organisasjon arrangerer hovedsaklig politiske kurs for egne medlemmer.

I utgangspunktet er det snakk om mer enn 100.000 kroner for «Demokratene». For det lille partiet betyr pengene en god del. De får i år bare 172.000 kroner i statsstøtte ut fra stemmetallet fra siste stortingsvalg.

- Alle midler er gull verdt for oss, konkluderer Sellæg.

I følge Statistisk sentralbyrå har «Demokratene» bare 466.000 i inntekter, halvparten fra det offentlige. Ved siste fylkestingsvalg, i 2007, fikk partiet noe over 6000 stemmer. Deres eneste fylkestingsrepresentant er partileder Vidar Kleppe i Vest-Agder.

Må gå strafferunde

Disse problemene kommer på toppen av at partiet ikke er godkjent til å stille til valg neste år. Som andre små partier må de samle inn underskrifter og få dette godkjent i Brønnøysundsregistrene før de kan stille til valg.

«Demokratene» har samlet inn sine 5000 underskrifter fra personer som synes de må kunne stille til valg, men i papirene som er sendt inn er de ikke korrekt benevnt. De to ordene «i Norge» mangler, så nå må de gå en ekstra runde for å få godkjent sitt parti, «Demokatene i Norge».

- En strafferunde. Men vi er nå i gang med å samle inn disse underskriftene også, sier generalsekretæren.

Personvernpolicy