Legger ned melkeproduksjonen på Skaugum

Kronprinsparet legger ned melkeproduksjonen på Skaugum gård. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)
Kronprinsparet legger ned melkeproduksjonen på Skaugum gård. (Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX)

Etter over ett års leting gir kronprinsparet opp å finne en forpakter til Skaugum gård. I stedet legger de ned melkeproduksjonen og forsøker å leie bort jordene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter over ett års leting gir kronprinsparet opp å finne en forpakter til Skaugum gård. I stedet legger de ned melkeproduksjonen og forsøker å leie bort jordene.

I forbindelse med nåværende gårdsbestyrer Ola Aanonsens avgang valgte kronprinsparet å se etter en forpakter for gården. Det har vist seg vanskelig, og nå legges melkeproduksjonen ned. 110 dyr vil trolig bli slaktet.

– Det er med tungt hjerte vi har besluttet å avvikle husdyrholdet på Skaugum. Det har dessverre ikke lyktes oss å finne en forpakter til gården. Det har vært kvalifiserte søkere underveis, men etter mange runder har vi ikke klart å finne en løsning for videre melkeproduksjon. Mange konstruktive forslag til driftskonsept har heller ikke resultert i en løsning for videre husdyrhold på gården, sier kronprins Haakon.

Ikke lønnsomt

Gårdsbestyrer Aanonsen har drevet Skaugum gård i 40 år. De siste ti årene har de fått utmerkelse fra Tine meierier for ekstra god melk og levert beste kvalitet korn. Likevel har ikke driften vært lønnsom nok til å tåle kostnader til vedlikehold og oppgraderinger. Kronprinsparet ønsket derfor å legge om driften.

– De besluttet å søke etter en forpakter framfor fortsatt å være arbeidsgiver for gårdens ansatte. En forpakter ville kunne investere all sin arbeidskapasitet i gårdsdriften. Denne muligheten har ikke kronprinsparet. I tillegg ønsket kronprinsparet å legge om til økologisk drift, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen ved Slottet til NTB.

Blant søkerne som har meldt seg siden mars 2009 var også Asker kommune.

– Det er viktig å understreke at ingen av søkerne har trukket seg på grunn av ønsket om økologisk drift, sier Hagen

Driveplikt

Det er driveplikt for jordene på Skaugum gård, og derfor vil kronprinsparet nå se etter en forpakter som kan ta seg av dette. Det vil også søkes etter dyr som kan beite på beitearealene. Den delen av maskinparken som det viser seg å ikke være bruk for, vil bli forsøkt solgt.

Skaugums historie strekker seg helt tilbake til middelalderen. Blant tidligere eiere er Mariakirken i Oslo og Nonneseter kloster. Da daværende kronprins Olav giftet seg med den svenske prinsesse Märtha i 1929, ble Skaugum stedet hvor paret skulle bo. Minister Fritz Wedel Jarlsberg hadde eid gården i 20 år, men besluttet å tilby Skaugum som offisiell residens for landets kronprinspar. (©NTB)

Personvernpolicy