Meny

– Blokaden av Gaza er ulovlig

FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay krever internasjonal gransking av Israels raid mot nødhjelpskonvoien til Gazastripen. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels blokade av Gazastripen er ulovlig og må heves, mener FNs høykommissær for menneskerettigheter Navi Pillay.

– Folkeretten forbyr utsulting av sivile som en krigsmetode, og det er også forbudt å innføre en kollektiv straff overfor sivile, sier Pillay.

Les også: Tusenvis demonstrerte mot Israel i Australia

Lørdag gjentok hun også kravet om en internasjonal gransking av Israels raid mot nødhjelpskonvoien til Gazastripen tidligere denne uka, der ni aktivister ble skudd og drept av tungt væpnede israelske soldater.

Pillay mener at selv om blokaden viser seg å være lovlig i henhold til folkeretten, må den militære aksjonen vurderes ut fra Israels plikt til å sørge for store nok forsyninger av humanitær hjelp til Gazastripen. (©NTB)

Les også: Tusenvis demonstrerte mot Israel i Australia

Israelske styrker bordet nødhjelpskipet

Fakta om Gazastripen og folkeretten

* Gazastripen inngikk i det britiske Palestinamandatet etter første verdenskrig.

* Etter at staten Israel ble opprettet, ble Gaza styrt av Egypt i årene 1948–1967 og siden av Israel. Osloprosessen på begynnelsen av 1990-tallet ga palestinerne lokalt selvstyre.

* 1,5 millioner mennesker, mer enn halvparten under 18 år, bor på Gazastripen.

* De jødiske bosetningene på Gazastripen ble evakuert i 2005, men Israel kontrollerer fortsatt de ytre grensene og dermed reiser, varetransport og pengeoverføringer, for eksempel palestinske skatteinntekter.

* Gaza har siden sommeren 2007 vært styrt av den islamistiske Hamas-bevegelsen.

* Samme år innførte Israel en blokade av Gazastripen, med begrunnelsen at de må beskytte seg mot palestinske rakettangrep mot sivile mål i Israel.

* Israel mener landet har støtte i folkeretten for blokaden. Andre folkerettseksperter mener Israel kan ha rett til å kontrollere varetransport, men ikke til å tvinge bort fartøyer eller pågripe folk som er om bord i dem.

(Kilde: TT) (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus