SSB har for første gang spurt om seksuelle preferanser:Bare én prosent er homofile

Fargerik og stort oppmøte på Homoparaden i Oslo. Men SSB-tall antyder nå at bare en av hundre føler seksuell tiltrekning til eget kjønn. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Fargerik og stort oppmøte på Homoparaden i Oslo. Men SSB-tall antyder nå at bare en av hundre føler seksuell tiltrekning til eget kjønn. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Norge er det færre homofile enn antallet som er uinteressert i sex.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC NYheter): Kun en av hundre nordmenn er homofile. Det er færre enn antallet som sier at de ikke føler noen som helst seksuell tiltrekning. Alt i følge den første levekårsundersøkelsen fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som inkluderer spørsmål om seksuelle preferanser.

- SSB har brukt feil metode, sier Karen Pinholt som er leder for Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH), til ABC Nyheter.

Hun viser til internasjonale undersøkelser som viser at mellom tre og fem prosent definerer seg innenfor LLHs målgruppe.

- Men om det er 1,5 eller ti prosent er politisk uviktig. Man kan ikke akseptere at grupper behandles dårlig bare fordi de ikke er så mange, sier hun.

Flere aseksuelle

Det er første gang man i Norge har forsøkt å undersøke en større gruppe om sine seksuelle preferanser. I SSBs levekårsundersøkelser har en ikke tidligere spurt om dette.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I sin rapport for 2008 har SSBs forskere forsøkt å avdekke om det knyttes spesielle levekårsproblemer knyttet til den delen av befolkningen som enten føler seksuell tiltrekning til samme kjønn eller begge kjønn.

I tillegg har en spurt om folk definerer seg selv som homofil, lesbisk eller bifil.

Men uansett så er det en veldig liten andel av de noe over 6.300 personene (av et brutto utvalg på 10.000) som enten føler seksuell tiltrekning til eget kjønn eller definerer seg som homofilie.

Bare 1,2 prosent av utvalget definerer seg som homofil, lesbisk eller bifil.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men 1,3 prosent av det samme utvalget svarer - uavhengig av seksuell identitet - at de ikke føler noen seksuell tiltrekning, et forhold SSB forklarer med høy alder.

- Dette er et tverrsnitt av befolkningen. Jeg hadde nok trodd at andelen som følte seksuell tiltrekning til eget kjønn, skulle vært høyere, sier en av de som har gjort analysene for SSB, seniorrådgiver Tor Morten Normann i seksjon for levekårsstatistikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men det har ikke vært et hovedpoeng for oss å finne hvor mange som tilhører denne gruppen av befolkningen. Det interesante for oss har vært levekårsforskjeller mellom de som er tiltrukket av samme kjønn og resten av befolkningen.

Flere sliter psykisk

I sine undersøkelser av dette har det lave antallet vært et metodisk problem, innrømmer Normann.

Kun på to felt mener han at det er holdbare forskjeller - det er sikre indikasjoner på en svekket psykisk helse i den aktuelle gruppen, og det er flere homofile menn som røyker mer enn blant befolkningen som sådan.

- Når det gjelder psykisk helse så kan vi ut fra dette ikke si om det skyldes forhold i den enkelte eller press fra samfunnet utenfra, sier Normann.

- Undersøkelser av for eksempel mobbeofre viser at dette ikke er noe iboende hos homofile, men at det handler om at samfunnet ikke aksepterer deg, sier LLHs leder Karen Pinholt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men selv om tallgrunnlaget er magert, har SSB valgt å publisere sine funn. Så med stor usikkerhet kan man si at homofile menn røyker mer enn andre, lesbiske snuser mer mens bifile drikker mer enn gjennomsnittet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men disse funnene er altså ikke signifikante, sier SSBs forsker.

Mer forskning usikkert

I den neste levekårsundersøkelsen legger ikke SSB opp til å inkludere spørsmål om seksuelle preferanser. Og hvis det skulle være et ønske om at det skal inkluderes så vil det bli dyrere for da måtte hele utvalget muligens fordobles for å få en stor nok gruppe homofile.

LLHs Karen Pinholt ber om at forskningen på denne minoriteten opprettholdes og at en også kan utvide antall personer som spørres.

Hun viser til erfaringer fra sitt eget hjemland, Danmark, hvor man har spurt 15.000 personer og dermed klart å få et stort nok antall til å forske på levekår og annet innemfor den aktuelle gruppen.

- Slik forskning er nødvendig. Uten det må vi bare sitte og synse, men vi må jo få vite om virkemidlene som settes inn fungere, sier hun.