Vern av biologisk mangfoldFull svikt i alle land

30-50 prosent av kaldvanns-korallene i norsk økonomisk sone har blitt skadet eller ødelagt. Illustrasjonsfoto: Scanpix
30-50 prosent av kaldvanns-korallene i norsk økonomisk sone har blitt skadet eller ødelagt. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke ett land har oppfylt målsettingen om redusert tap av naturens mangfold innen 2010. FNs 3. rapport om klodens tilstand roper varsko.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Naturens mangfold

Samtidig med at FNs klimakonvensjon ble vedtatt på FN-toppmøtet om miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, ble også FN-konvensjonen om vern og bærekraftig bruk av det biologiske mangfoldet vedtatt.

Sorter, arter og økoysystemer utryddes i stor fart på kloden. Det kan ha like stor betydning som klimakrisen sies å ha. De to utfordringene innvirker også på hverandre. Men alarmen har runget mye høyere om klimaet enn om naturens mangfold.

2010 er erklært som året for biologisk mangfold av FN. Også under FN-konvensjonen om biologisk mangfold pågår det årelange forhandlingsprosesser om bindende avtaler. Et nytt viktig møte under denne konvensjonen vi finne sted i oktober.

Både EU og Norge har hatt som mål å stoppe ødeleggelsen av mangfoldet innen 2010. Både Norge og EU har oppsummert at det ikke har lyktes.

Les om FN-konvensjonen om biologisk mangfold på Miljøverndepartementets hjemmeside.

Her er hjemmesiden til FN-konvensjonen om biologisk mangfold.

(ABC Nyheter): - Vernet av det biologiske mangfoldet i verden kan ikke vente på at andre miljøproblemer blir løst.

Det sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon i en kommentar til en global statusrapport om tilstanden for det biologiske mangfoldet i verden, som FNs miljøprogram UNEP offentliggjorde klokka 11.30 i formiddag.

Av rapporten framgår det at mellom 12 og 55 prosent av verdens dyre- og plantearter står i fare for utryddelse.

Billiontap i dollar

Tapet av arter, sorter og leveområder (habitater) slår ikke bare ut for naturen selv, men også i økonomiske tap for menneskeheten.

Bare den årlige avskogingen gir et tap på 2-4,5 billioner dollar. Ifølge UNEPs generaldirektør Achim Steiner vil det koste «bare» 45 milliarder dollar i året å stoppe avskogingen - altså en hundredel.

Dette gjøres det nå forsøk på å få høyere opp på en miljø-agenda som er svært preget av klimadebatten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

FN har vedtatt at 2010 er året for biologisk mangfold, og et viktig FN-møte for å få til verdensomspennende avtaler for å minske og stoppe utarmingen, finner sted i oktober.

Ingen land leverer

Denne tredje statusrapporten i historien etter at FN i 1992 vedtok Konvensjonen om vern og bærekraftig bruk av biologisk mangfold (CBD), bringer dårlig nytt:

Ikke ett eneste av FNs medlemsland har oppfylt målene om å redusere tap av biologisk mangfold innen 2010, som verdenslederne besluttet i 2002.

Les Global Biodiversity Outlook her.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Verden står overfor dramatiske endringer hvis det ikke lykkes å stanse tapet av naturmangfold raskt, heter det i en pressemelding fra Miljøverndepartementet.

Les hva departementet og Erik Solheim sier her.

Idet rapporten advarer om at de naturlige leveområdene (habitater) skrumper inn i omfang og kvalitet, raser debatten i Norge om Direktoratet for naturforvaltnings arbeid for inngrepsfrie naturområder.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fare for korallrevene her og der

Korallrevene i tropiske områder er blant de mest utsatte artene i verden, og blir ekstra truet av klimaendringene.

Men rapporten advarer også om at 30-50 prosent av kaldvanns-korallene i norsk økonomisk sone har blitt skadet eller ødelagt av bunntråling.

Lofotens koraller

Nå diskuterer norske politikere å åpne områder utenfor Lofoten og Vesterålen for petroleumsvirksomhet, til dels ved korallrev.

Det blir ikke konkret omtalt i den norske landrapporten som er sendt inn til CBD-sekretariatet.

Men Norges rapport slår fast at petroleumsindustriens konstruksjoner på havbunnen er en alvorlig trussel for korallene i tillegg til de mange andre truslene menneskelig aktivitet påfører korallrevene. Disse er blant de mest produktive miljøene for et stort mangfold av ulike organismer.

Norges rapport har avsnitt for hvert departement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Olje- og energidepartementets i Norges landrapport har ikke ett ord om utfordringene petroleumsvirksomheten har for det biologiske mangfoldet. Departementet konstaterer ganske enkelt at norsk petroleumsutvinning har en høy miljøstandard.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Naturlig natur blir fy-fy

Høyre-leder Erna Solberg blåste til ilden i en annen debatt om naturens mangfold før partiets landsmøte sist helg, da hun gikk til angrep på Direktoratet for naturforvaltnings (DN) forsøk på å bevare sammenhengende naturområder.

Hun og Høyre gjør inngrepsfrie naturområder INON til et skjellsord og arbeider for å vingeklippe DNs arbeid for å bevare de stadig krympende uberørte områdene.

- Direktoratet for naturforvaltning er den klammeste hånden av alle. De forvalter en ordning som heter INON, som betyr inngrepsfrie naturområder, fulge delegaten Elise Vold Fangberget opp på Høyre-landsmøtet.

Se DNs kart over inngrepsfrie områder før og nå her.

Les Norges fjerde statusrapport om biologisk mangfold her.

Les i ABC Nyheter: Miljøtap for milliarder.

Droppet skogtiltak.

Nå kommer milliardstriden om naturens mangfold.

Artikkelen er oppdatert med spørsmålet om INON.