Varsler nye demonstrasjoner

Det er ventet flere protestdemonstrasjoner i Aten i dag. Den norske ambassaden ber nordmenn som oppholder seg i byen om å være på vakt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De største greske fagforeningene varsler nye protestdemonstrasjoner torsdag mot myndighetenes tøffe sparetiltak. Det melder nyhetsbyrået AFP.

Onsdag omkom tre personer i omfattende opptøyer under en massiv demonstrasjon i hovedstaden Aten. De tre, en mann og to kvinner, var ansatte i en bank som ble satt fyr på med en brannbombe.

Les også: Voldsomme demonstrasjoner

Rimelige krav

Store deler av Hellas er lammet av den to dager lange generalstreiken som startet onsdag.

Fagforeningen GSEE, med rundt en million medlemmer, fordømte torsdag volden under onsdagens demonstrasjoner, samtidig som den varslet nye protester.

Over 20 000 mennesker deltok i gårsdagens demonstrasjoner.

– Vi er fast bestemt på å fortsette og utvide kampen for våre rimelige krav, heter det i en uttalelse fra GSEE.

Demonstrasjonen skal finne sted ved 17-tiden foran nasjonalforsamlingen, der politikerne skal stemme over krisepakken for den greske økonomien.

Les også: Frykter EU mister kontrollen over gjeldskrisen

Les også: Gresk uro sendte Wall Street ned

Ber nordmenn være obs

Den norske ambassaden i Aten skriver i dag på sine nettsider, at de oppfordrer reisende til å følge med på nyhetene, rette seg etter myndighetenes råd og holde seg unna bydeler der demonstrasjonene pågår.

- Reisende bør være på vakt, og ta fornuftige forholdsregler, skriver ambassaden.

Ambassaden kan i eventuelle nødssituasjoner kontaktes på tlf 210 72 46 173.

UD sier til ABC Nyheter at de følger nøye med på situasjonen, men at de ikke har foretatt noen konkrete tiltak ennå.

Les flere saker på ABC Nyheters forside

Fakta om situasjonen i Hellas:

* Det internasjonale pengefondet (IMF), EU og Hellas ble nylig enige om å gi Hellas 110 milliarder euro over tre år i kriselån for å hjelpe landet med å betjene gjeld.

* Som en del av avtalen forplikter Hellas seg til å spare 30 milliarder euro på sitt statsbudsjett over tre år, blant annet ved hjelp av kutt i lønnsutbetalinger og pensjoner til offentlig ansatte, økt pensjonsalder og økte skatter og avgifter.

* Hellas sin sosialistiske regjering skal stemme over sparetiltakene denne uken.

* Onsdag protesterte inntil 50.000 mennesker i Aten og Thessaloniki mot tiltakene, og tre personer mistet livet i en brann i en bank i byen. Protestene var de mest omfattende siden desember 2008. Landet var samme dag lammet av generalstreik.

* Et budsjettunderskudd på 13,7 prosent og en statsgjeld på 300 milliarder euro har ført Hellas opp i et økonomisk uføre.* Krisen i Hellas er blitt den største utfordringen de 16 eurolandene har stått overfor siden fellesvalutaen ble innført for ti år siden.

Kilde: NTB

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden