Bombesiktet snakker med politiet i New York

Den 30 år gamle pakistansk-amerikanske mannen som er siktet for å ha parkert en bombebil på Times Square i New York, har åpnet seg for politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Faisal Shahzad, som ble født i Pakistan og ble amerikansk borger i fjor, frasa seg sin rett til å møte i retten onsdag slik at han kunne fortsette å snakke med etterforskerne, sier kilder i New York-politiet.

Shahzad er nå siktet for blant annet å ha forsøkt å bruke et masseødeleggelsesvåpen med den hensikt å drepe og skade mennesker i USA.

Opplæring i bomber

Etterforskerne sier at Shahzad har innrømmet å ha mottatt opplæring i å bygge bomber i en treningsleir i Pakistan, og at han har kommet med en detaljert forklaring om hva han gjorde i de fem månedene han var i utlandet. Etterforskerne tror at Taliban i Pakistan finansierte oppholdet i leiren.

Les også: Terrortiltalt deltok på treningsleir i Pakistan

Shahzad ble arrestert mandag kveld på et fly som var på vei til Dubai. Flyet hadde ennå ikke tatt av og ble kalt tilbake da det ble oppdaget at Shahzad var om bord.

– Jeg ventet dere. Er dere New York-politi eller FBI, sa Shahzad da grensepolitiet kom på flyet for å hente ham.

Han hadde kjøpt en billett på Emirates-flyet kontant og fikk gå på flyet trass i at han var satt på lista over dem som USA ikke tillater å fly.

Privilegert familie

Verken naboer eller familie forstår hvordan Shahzad ble involvert i terrorvirksomhet.

Han kommer fra en prominent familie i Pakistan med en far som var en høyt dekorert offiser i flyvåpenet og reiste til USA for ti år siden med studentstipend.

Der fullførte han sin utdanning i business-administrasjon, fikk seg jobb i finanssektoren, giftet seg med en jente fra en pakistansk familie i Colorado, kjøpte seg hus i Bridgeport i Connecticut og fikk to barn. I april i fjor ble han amerikansk statsborger.

– En helt vanlig fyr. Ingen ville sett to ganger på ham, sier naboen George Lamonica.

Les også: Tiltales for internasjonal terrorisme

Moter og shopping

Også kona, Huam Mian, var en helt vanlig amerikansk kvinne, som skrev på internett at hennes interesser var moter, sko, vesker og shopping.

Men de fikk også samme problemer som mange andre amerikanere den siste tiden, nemlig en uoverstigelig gjeld, og til slutt ble de tvunget til å gi fra seg huset til banken. Deretter dro familien i 2009 til Pakistan.

Fem måneder senere, 3. februar, kom han alene tilbake til USA. Til immigrasjonsoffiserene fortalte han bare at han hadde besøkt familie, men siden er det kommet fram at han var lenge i Waziristan, der Taliban og al-Qaida står sterkt.

Les også: Hvordan kom han seg på flyet?

Uforstående

Heller ikke blant slekt og naboer i hjembyen Mohib Banda, eller hos familien som bor i et luksuriøst hus i Peshawar i Pakistan, er det noen som skjønner.

– Jeg har aldri sett at det var noen tendenser til å bli militant hos ham, sier en av familiens nære venner.

Kort etter at Shahzad ble arrestert i New York, ble imidlertid to slektninger arrestert i Pakistan. (©NTB)

Les flere nyheter på ABC Nyheters forside.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden