Tvillinglitteratur i vinden

Lori Lansens har satt seg fore å beskrive livene til et siamesisk tvillingpar. Hun er ikke den eneste forfatteren som lar seg fascinere av tvillingskjebner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tvillinger i litteraturen

Tvillingmystikken har fascinert forfattere til alle tider, og er på ulike måter blitt gjenstand for skjønnlitterære framstillinger.

Her et lite utvalg:

William Shakespeare:«The Comedy of Errors»: Et av Shakespeares tidligste stykker, tidfester til et sted mellom 1592 og 1594. Det dreier seg om en kort forviklingskomedie om eneggede tvillinger, og stykket har også blitt bearbeidet om til opera, scene, TV og musikal.

Lars Ramslie:«Ugly Bugly»: I denne burleske romanen blir vi kjent med Earl og Betty Merrick som er siamesiske tvillinger – de eneste kjente siamesiske tvillingene som ikke har samme kjønn.

Donna Tartt:«Den hemmelige historien»: Tartts bok fra universitetsmiljø har fascinert lesere over hele verden. Her møter vi en gjeng greskstudenter som lever isolert fra resten av universitetet. Gjengen består av svært eksentriske mennesker, ikke minst tvillingene Charles og Camilla.

Tessa de Loos: «Tvillingene»: Boken handler om to kvinner som finner ut at de er tvillinger som ble skilt rett etter fødselen. De vokser opp mellom to kriger, og befinner seg på hver sin side av konflikten under den 2. verdenskrig.

Levi Henriksen:«Trekkspill-tvillingene»: Et mord ryster Skogli, og mistanken går raskt mot Mons Viksand, en av de såkalte trekkspilltvillingene. Sammen med den andre trkkspilltvillingen forsøker nå vår mann å komme til bunns i saken.

John Banville:«Havet»: Den irske forfatteren ble tildelt Bookerprisen for denne romanen i 2005. Han skriver blant annet om tvillingene Myles og Chloe som har et merkverdig, tett innbyrdes forhold. Chloe beskriver det som å være to magneter som er vendt med like poler mot hverandre slik at de frastøter hverandre uten å kunne komme fra hverandre.

Hanne Ørstavik: «48 rue Defacqz»: Rakel og Paul er tvillinger, og henholdsvis maler og arkitekt. De bor i 48 rue Defacqz, hvor de arbeider og kommer seg gjennom dagene. Likevel lever de i en tilstand av tidløs uvirkelighet.

JK Rowling: «Harry Potter og Halvblodsprinsen»: I denne Harry Potter-boka møter vi tvillingene George og Fred, eller Frank og Fred på norsk. Vi møter dem i morosaksbutikken de åpnet i Diagonallmenningen etter å ha sluttet på skolen i protest mot dennes midlertidige rektor, Venke Dolorosa Uffert.

Arundhati Roy: «Guden for små ting»: Handlingen foregår i en landsby i India, hvor vi møter de toeggede tvillingene Rahel og Estha. De er svært tett knyttet til hverandre, og vi følger deres liv og skjebne i hverdagslig og historisk perspektiv.

Mary Higgins Clark:«Two Little Girls in Blue: A Novel»: To tvillingsøstre Forsvinner. Den ene blir funnet, den andre antas å være død. En spennende thriller – der telepati inngår.

Lori Lansens: «Aldri alene»: Rose og Ruby er siamesiske tvillinger, men dette er ikke en problematisk roman om å være annerledes. Dette er en fortelling om samhold, vilje og jakten på kjærlighet.

Audrey Niffenegger: «Mørkets symmetri»: Dette er en thriller med overnaturlige elementer, der et tvillingpar spiller hovedrollene. (©NTB)

Canadiskfødte Lansens, nå bosatt i Los Angeles, er aktuell med boka «Aldri alene».

Tvillingskjebner er ikke noe nytt i litteraturen, og Lansens sier i et intervju med NTB at hun har vært fascinert av tvillinger så lenge hun kan huske.

– Fascinasjonen med tvillinger handler om det å ha et speilbilde av seg selv. Det appellerer utvilsomt til det narsissistiske i oss.

Forfatteren legger til:

– Dessuten er det jo mye som tyder på at tvillinger har en helt overlegen emosjonell forbindelse. Tvillinger er identiske, men litt forskjellig – noe som er et kraftfullt og spennende verktøy for en forfatter.

– Et rikt territorium

Lansens forteller om tvillingjentene hun beskriver i «Aldri alene».

– Rose and Ruby Darlen er et ekstremt tvillingeksempel ettersom de er siamesiske og sammenvokst ved hodet. Synet og tanken på dette er urovekkende for folk flest, og det var der jeg fant utfordringen som forfatter. Rose og Rudys hjerner er separate og fullt fungerende – noe som betyr at de opplever livet som enhver annen person. Likevel er de ikke «tynget» av søsterens tilstedeværelse. De er så vant til at det er slik det skal være.

Forfatteren sier at hun visste hun hadde funnet et rikt territorium. For videre inspirasjon så hun en dokumentar om to amerikanske jenter – tvillinger – som er sammenvokst ved hodet.

Men hun følte at hun måtte få en mer «naturlig» tilkobling til emnet, og den kom først da hun fikk to barn i raskt rekkefølge.

– Jeg spøker med at jeg hadde en baby ved brystet, på hofta eller på fanget i fire år. Og jeg ble, på en ny måte, opptatt av spørsmål rundt dette med tilknytning og identitet. Jeg visste at jeg var på rett spor da jeg satt og skrev på «Aldri alene» og min sønn kom og presset kinnet sitt inntil mitt – som om han ønsket at vi aldri skulle bli atskilt, ler forfatteren.

Et speilbilde

En annen «tvillingforfatter» er amerikanske Audrey Niffenegger, aktuell på norsk med romanen «Mørkets symmetri».

For henne var det helt andre ting ved tvillingaspektet som fascinerte.

– Ofte sier man at tvillinger er heldige som har en medfødt støttespiller. Men er det virkelig så bra å være tvilling i et samfunn som dyrker individualitet, spør hun i møte med NTB.

I hennes bok er det tvillingjentene Julia og Valentina vi blir kjent med. De er ikke sammenvokste, men kjennetegnes ved en annen svært sjelden tilstand: Nemlig at de bokstavelig talt er hverandres speilbilde. Julia har hjertet sitt på venstre side, mens Valentina har sitt på høyre.

– Får man nok rom dersom man vokser opp med en tvilling? Blir man sett som et individ?, spør forfatteren videre. Og sier hun ofte i møtet med tvillinger har registrert at den ene parten virker mer utadvendt og dominerende enn den andre.

– Det ligger bare i min natur å se på mørkesidene ved et aspekt, så også med tvillingaspektet, sier hun. (©NTB)

Personvernpolicy