David Cameron: Folkefrieren fra eliten

Artikkelen fortsetter under annonsen

David Cameron har røttene godt plantet i den britiske overklassen, men ønsker å gjøre de konservative til et parti for folket.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Cameron skammer seg ikke over sin privilegerte eller «elitistiske» bakgrunn. Han gikk på den berømte skolen Eton og utdannet seg ved Oxford. På toppen av det hele er han angivelig en direkte etterkommer av kong William IV (1765-1837).

Les også: Nick Clegg: Jokeren i britisk maktspill

Gordon Brown kjemper for sitt politiske liv

Men Cameron gjør sitt beste for å framstå som folkelig og har jobbet for å gjøre partiet mer attraktivt for både etniske minoriteter og miljøvernere.

44-åringen er en moderne familiemann og snakker gjerne om sin hjerneskadde sønn Ivan som døde i fjor, seks år gammel. Han gjør også et poeng av at hans støtte til det offentlige helsevesenet NHS bygger på egne erfaringer som far til et funksjonshemmet barn, ifølge AFP.

Les også: Les også: - Vinneren blir den store taperen

Halvparten har forlatt Cameron og Brown

I valgkampen har Cameron fått hjelp av sin gravide kone Samantha, noe som kanskje kan hente fram støtte hos dem som ønsker seg mer av tradisjonelle konservative verdier, som støtte til kjernefamilien.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også: Slik fungerer det

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Valgkampen er blitt tøffere for Cameron og de konservative enn det mange trodde på nyåret, da partiet ledet stort på meningsmålingene. I stedet har hans «lookalike» Nick Clegg stjålet både rampelyset og slagordet «change» fra ham i TV-debattene.

Se også: - Stemmene våre betyr ingenting

Under Cameron har de konservative gått mot sentrum. Enkelte mener Cameron har forsøkt å gjøre det samme for toryene som Tony Blair gjorde med det gamle arbeiderpartiet under tittelen «New Labour» i 1997. Men kritikerne mener Camerons fornyelse er langt mer overfladisk. (©NTB)