Meny

Vil presse Frelsesarmeen ut av barnevern

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i fjor ga ideelle organisasjoner barneverns-oppdrag for over 2 milliarder kroner. Dette har kommersielle interesser har klaget til EFTAs overvåkingsorgan ESA. Illustrasjonsfoto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommersielle selskaper forlanger av ESA å få konkurrere med ideelle organisasjoner om oppdrag for barnevernet.

(ABC Nyheter): Kommersielle interesser har klaget til EFTAs overvåkingsorgan ESA fordi Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet i fjor ga ideelle organisasjoner barneverns-oppdrag for over 2 milliarder kroner. 

ESA er i ferd med å konkludere i prinsippspørsmålet om EUs regelverk tillater en stat å prioritere ideelle organisasjoner framfor kommersielle selskaper for jobber innen barnevern. 

Profittorienterte selskaper mener det er ulovlig diskriminering å ikke la dem konkurrere med Frelsesarmeen og andre ideelle organisasjoner om slike tjenester.

Prøvesak om institusjonsplasser

Den konkrete saken som prøves, er utlysing av 200 institusjonsplasser for barn og unge med store problemer.

Se den konkrete utlysningen og hvem som fikk oppdraget her.

Lysbakken: - Nei!

- Å hindre at barneverns-penger flyter ut til utbytte i kommersielle selskaper, er et spørsmål om å få mest mulig barnevern igjen for pengene.

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) er klar i sin konklusjon om hvor ESA bør havne, etter at hans departement i lenger tid har utvekslet synspunkter med overvåkingsorganet i Brussel.

- Hva syns du om kravet til at kommersielle selskaper skal likestilles med ideelle organisasjoner for barneverns-oppdrag?

- Vi mener at den praksisen vi har i dag om at ideelle organisasjoner skal prioriteres, ikke er i strid med EØS-avtalen, sier statsråden til ABC Nyheter.

- Det er et viktig politisk mål for regjeringen at vi skal kunne gjøre en slik prioritering, legger Lysbakken til.

Heller barnevern enn utbytte

- Vi er opptatt av å styrke den offentlige kapasiteten og å verne gode, ideelle institusjoner, sier Lysbakken.

- Så er jeg opptatt av at de pengene vi bevilger til barnevern, skal brukes til barnevern, sier han, og konkluderer:

- Å hindre at barneverns-penger flyter ut til utbytte i kommersielle selskaper, er et spørsmål om å få mest mulig barnevern igjen for pengene.

Mye kommers fra før

Den konkrete striden er ikke tegn på at kommersielle interesser er utelukket fra å levere tjenester for barnevernet i Norge. Tvert i mot hører det til dagens orden at barnevernet deler ut oppdrag til selskaper som gir god fortjeneste til sine eiere.

Prinsippspørsmålet dreier seg om det er lov å prioritere ideelle framfor kommersielle tjenesteytere der staten ønsker det.

En tidligere dom ved EU-domstolen kan gi signaler om at Lysbakken & co. ikke er dømt til å tape.

Se dommen fra 1997 om hvem som har rett til å drive gamlehjem i Lombardia i Italia her.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus