Meny

Flyktningkrise i Pakistan

ALVORLIG: Angrepet mot flyktningleiren er med på å kaste mørke skygger over den allerede dårlige situasjonen i det som kalles Pakistans verste humanitære krise på flere tiår. (Foto: Scanpix/AFP)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selvmordsangrep mot flyktningleir, og pengestrømmen har stoppet opp.

Mer enn 1,3 millioner lever nå som internt fordrevne i Pakistan. I helgen så man det første alvorlige angrepet inne i en flyktningleir, da en selvmordsbomber tok livet av 41 mennesker. Mer enn 60 ble skadd i angrepet.

Flyktninghjelpen er aktive i området der angrepet fant sted, og frykter nå for en utvikling som gjør situasjonen enda vanskeligere.

- Det at en flyktningleir for internt fordrevne ble angrepet er noe helt nytt. Vi synes det er svært bekymringsfullt, sier Elisabeth Rasmusson i Flyktninghjelpen til ABC Nyheter.

Kledd i burka

De to selvmordsbomberne, som lørdag gikk til angrep i flyktningleiren i utkanten av byen Kohat, var begge kledd i burka. Den første sprengte seg i nærheten av registreringskøen, der det var samlet en stor folkemengde. Den neste sprengte minutter senere, midt i redningsarbeidet.

Flyktninghjelpen sier at det viktigste for dem er å hindre at de blir sett på som en part i konflikten.

- Selvfølgelig er sikkerheten til våre ansatte det viktigste. Det er veldig viktig for Flyktninghjelpen å bli oppfattet som en uavhengig og nøytral aktør, og at alle forstår at vi hverken har en politisk eller religiøs agenda, sier Rasmusson.

Presset Taliban

Antallet internt fordrevne har økt kraftig siden regjeringsstyrkene innledet sin offensiv inn i Sør-Waziristan. Krigshandlingene har drevet Tehreek-e-Taliban, det pakistanske Taliban, på flukt, og det har ført til at mange av opprørerne er spredt rundt i Pakistan.

- At de går etter såkalte «soft targets» er noe vi har sett i det siste. Skoler, sykehus og lignende har blitt angrepet, sier Rasmusson.

Samtidig med at angrepene nå rettes mot sivile, og flyktninger, har pengestrømmen til hjelpearbeidet nesten stoppet helt opp. Donorpenger til hjelpeorganisasjoner, både nasjonale og internasjonale, uteblir. Hittil har man bare fått inn 170 millioner dollar, som bare er en liten del av de 537 millionene FN sier er nødvendig.

- Krisen er langt fra over. Mange mennesker får ikke den hjelpen de trenger, og vi må nå stenge flere av programmene vi har startet, sier Caitlin Brady, som leder Pakistan Humanitarian Forum ifølge Dawn.com.

Haiti og Chile tok oppmerksomheten

Situasjonen er alvorlig, også for Flyktninghjelpen. De er fast bestemte på å bli i områdene rundt Peshawar, der deres pakistanske hovedkvarter ligger, men det er veldig komplisert.

- Noen av områdene der nøden er størst har blitt stengt av militæret. Der kommer bare nasjonale hjelpeorganisasjoner som slipper inn. Vi skal fortsette vårt arbeid i denne delen av Pakistan. Vi bruker mye ressurser på å få informasjon om situasjonen i de områdene vi er, og hvis man forstår det som skjer, så kan man fortsette arbeidet, sier Rasmusson.

At de områdene som er verst rammet blir holdt stengt for vestlige gjør at det kommer ut lite informasjon og bilder fra områdene, som også gjør det vanskeligere å få samlet inn penger. Krisene i Haiti og Chile har også tatt oppmerksomhetene vekk fra det som kan være den verste humanitære situasjonen i Pakistan på flere tiår.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus