Meny

Treffer med orkan styrke

Skal vi tro ABC Nyheters musikkananmelder har Grande laget årets beste album så langt (Foto: Arild Danielsen)

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Grande kliner til på sitt andre album.

(ABC Nyheter):For noen år tilbake hørte jeg så mye på Scott Walker-boksen «5 Easy Pieces», at kvinnen tilslutt så seg nødt til å gjemme den for å oppnå noen form for kontakt. Jeg hadde ifølge henne feil fokus som det så fint heter på fotballspråket.

Fokuset var nemlig så intenst at jeg knapt nok visste at jeg eksisterte der jeg vandret rundt i Walkers sublime univers. 

Årets beste norske

Noen av oss har det sånn. Vi mister forstanden i det øyeblikket stor kunst treffer oss med orkan styrke. Vi mister fotfestet og faller så dypt at eksistensen må slå oss i hodet med brekkjern før vi kan vende hjem igjen og delta i normale aktiviteter som å spise, drikke og snakke.  

Grandes nye album treffer meg tidvis så hardt at kvinnens blikk nok en truer med å eksplodere.

Om hovedårsaken til denne tilstanden skyldes at Grandes nye album mer enn ofte får meg til å tenke på Scott Walker, vet jeg ikke. Men en ting er sikkert: I min bok er«You Are The Night med klar margin det beste norske albumet jeg har hørt så langt i år.  

Noe du forhåpentligvis vil fortså etter å ha hørt strålende komposisjoner som «You Are The Night», «Overture», «Take The Low Road», «All The Way With The Night On Down» og «It’s A Lie». Sistnevnte bør forøvrig spilles døgnet rundt på alle norske radiostasjoner med respekt for seg selv.   

Holder hva han lover

Grandes musikalske univers, som tidligere var tuftet på blusens grunntoner, har på «You Are The Night» hentet vel så mye inspirasjon fra 60-tallet og artister som nevnte Scott Walker, Roy Orbison og musikken som oppstod i skjæringspunktet Motown/Stax.

Noe som oversatt til nyere tid betyr at Grande har opptil flere likhetstrekk med Chris Isaak, Midnight Choir/Paal Flaata, The Divine Comedy og Richard Hawley. 

De storslåtte arrangementene løfter tidvis låtene så høyt opp at man skulle tro helium var en del av virkemidlene da Grande og hans medsammensvorne Morten Martens, skrudde sammen plata på mørkeløftet.

Gullstrupe

Noe som igjen har medvirket til at musikken oppleves som både dramatisk, pompøs, dyster og ekstremt melodiøs.

At Kjetil Grande er i besittelse av en gullstrupe er ikke akkurat med på å ødelegge helhetsinntrykket.

Sagt med andre ord; Grande har med sitt andre album skapt et musikalsk univers som stemmer godt overens med hva navnet hans lover.

«You Are The Night» er nemlig på alle måter storslått! Men ikke nok med det. Snart ligger den trolig gjemt på et hemmelig sted utenfor min rekkevidde.
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus