Kvalmende kjendiseri

En etter en har statsledere og kjendiser besøk Haiti. Hva tjener de lokale på det? Foto: Demi Moore og David fra twitpic.com/1f4jka, Robbie Williams fra Simon Niblett/Unicef via EPA og Scanpix, Bush og Bill Clinton via Reuters/Scanpix, Brad Pitt og Angelina Jolie av Brennan Linsley/AP via Scanpix, Michelle Obama av Eduardo Munoz/Reuters via Scanpix, Shakira via Noel Wilfrid/Reuters via Scanpix og Wyclef Jean av Ariana Cubillos/AP via Scanpix. (Montasje: ABC Nyheter).
En etter en har statsledere og kjendiser besøk Haiti. Hva tjener de lokale på det? Foto: Demi Moore og David fra twitpic.com/1f4jka, Robbie Williams fra Simon Niblett/Unicef via EPA og Scanpix, Bush og Bill Clinton via Reuters/Scanpix, Brad Pitt og Angelina Jolie av Brennan Linsley/AP via Scanpix, Michelle Obama av Eduardo Munoz/Reuters via Scanpix, Shakira via Noel Wilfrid/Reuters via Scanpix og Wyclef Jean av Ariana Cubillos/AP via Scanpix. (Montasje: ABC Nyheter).

Politikere og kjendiser strømmer til Haiti. Men er slike besøk annet enn PR-show?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Verdenspressen var på plass da USAs førstedame Michelle Obama – om bord i et amerikansk militærhelikopter – landet på plassen foran det jordskjelvrammede presidentpalasset i Haitis hovedstad Port-au-Prince sist tirsdag.

Med seg hadde hun Jill Biden, kona til den amerikanske visepresidenten, og løfter om at USA fortsatt vil gjøre alt for å hjelpe det haitiske folket. Hun ble tatt imot av Haitis president Réne Préval og kona Elisabeth.

Michelle Obama besøkte et senter for barn som var ofre for jordskjelvet og ble intervjuet og foreviget fra alle kameravinkler. Hun fikk også tid til en tur med militærhelikopteret over den ødelagte haitiske hovedstaden – før hun satte kursen videre mot Mexico.

Hun kom, så og dro – som så mange andre celebriteter har gjort før henne.

Michelle Obama besøker et velferdssenter for barn i Port au Prince. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Scanpix.Michelle Obama besøker et velferdssenter for barn i Port au Prince. Foto: Eduardo Munoz/Reuters/Scanpix.

Noen synes visitten til den amerikanske presidentfrua var bra, andre ikke.

- Jeg håper dette besøket vil føre til at vi får hjelp. Hittil har vi knapt fått noe, sa den haitiske seksbarnsmora Frenel Pierre, til den britiske tv-kanalen Sky News. Hun og familien har bodd i et telt på et ruinområde der det tidligere sto en skole. Familien mangler både mat og vann.

Denne uka har hyppigheten av kjendisbesøk i Haiti vært ekstra stor, fordi det sist mandag var tre måneder siden det voldsomme jordskjelvet rammet det fra før lutfattige landet. Om lag 300.000 mennesker ble drept.

Den colombianske popstjernen Shakira kom i privat jetfly til Haiti mandag. Hun skal bygge en skole der. Shakira møtte et hundretalls barn som sang og danset for henne før hun dro til en leir for 50.000 jordskjelvofre, etablert på en tidligere eksklusiv golfbane. Der traff hun skuespillerkollega Sean Penn som har sin egen organisasjon som hjelper rammede haitianere.

Shakira ser på et nyfødt barn da hun besøkte et sykehus i Port au Prince. Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix.Shakira ser på et nyfødt barn da hun besøkte et sykehus i Port au Prince. Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix.

Den britiske popsangeren Robbie Williams, som er såkalt goodwill-ambassadør for FNs barnefond, UNICEF, var i Haiti i forbindelse med en høyprofilert fotballkamp som skal spilles på Manchester Uniteds hjemmebane Old Trafford i juni, til inntekt for de jordskjelvrammede i Haiti. Kampen skal sendes på den britiske tv-kanalen ITV. Williams fikk blant annet tid til å møte ei småjente ved navn Denise og broren hennes.

Av andre kjendiser som besøkte Haiti denne uka kan nevnes Demi Moore, Ben Stiller, Gerard Butler og Susan Sarandon. Sarandon går rundt på krykker etter at hun skled og slo beinet under et besøk på et barnehospital i Port-au-Prince.

Tidligere har blant andre Angelina Jolie og Brad Bitt besøkt Haiti. Angelina Jolie er goodwill-ambassadør for FNs organisasjon for flyktninger, UNHCR.

Den kjente britiske forfatteren og journalisten Ray Connolly kommenterte forleden skuespilleren Demi Moores besøk i Haiti i nettavisa til Daily Mail, Mail Online:

«Så hun ikke yndig ut? Melkehvite tenner og en perfekt hud på den utstrakte hjelpende armen. Man skulle tro at en virkelig barmhjertighetens engel hadde kommet for å tilby hjelp til de syke og sultende.»

Demi Moore la ut sine egne bilder fra Haiti på Twitter. Foto fra http://twitpic.com/1fc0z5 Demi Moore la ut sine egne bilder fra Haiti på Twitter. Foto fra http://twitpic.com/1fc0z5

«Jeg snakker selvsagt om Hollywood-stjernen Demi Moore da hun holdt i den avmagrede handa til et underenært barn i Haiti denne uka. Og deretter delte hun opplevelsen med oss ved å bruke sitt mobilkamera og formidle bildene gjennom det sosiale nettverket Twitter.»

Og Connolly fortsetter sitt budskap til sine lesere:

«Jeg vet ikke hvordan det er med deg, men min umiddelbare reaksjon da jeg så disse bildene publisert i gårsdagens aviser, var ikke å hente fram kredittkortet mitt for å donere penger til hjelpearbeidet i Haiti. Tvert imot bladde jeg videre i avisene – i ren irritasjon. Dette var ikke fordi jeg ikke ønsker å vite noe om den sørgelige tilstanden til Haitis fattige eller fordi jeg ikke ønsker å hjelpe. Det var på grunn av den nåværende trenden som går ut på å sende horder av rike og vakre mennesker på en dagstur for å ta bilder av dem når de legger sine fromme hender på ofrenes kropper.»

Connolly skriver han ikke tviler på Demi Moores gode intensjoner, men han har ikke unngått å legge merke til at den vakre skuespilleren akkurat er aktuell med en ny film etter en periode med få suksesser.

«Så litt publisitet i Haiti har neppe noen dårlig innvirkning på karrieren hennes,» fastslår han.

George Bush skapte internasjonal furore da denne videoen kom ut. Det ser ut som han tørker seg på Bill Clintons skjorte etter at han håndhilste på haitiere. Se og døm selv. Les mer om saken her: Hva gjør Bush her?

Det står en hel industri bak slike besøk; PR-folk, managere, rådgivere og assistenter.

Mange av kjendisene som besøker Haiti er kjent for sin humanitære virksomhet, og det er i utgangspunktet ikke noe galt i det. Men spørsmålet er om ikke endeløse bilder av kjendiser og politikere som besøker katastrofeområder etter hvert virker mot sin hensikt; at folk går lei av slikt. Og når nyhetsverdien er gått ut av slike naturkatastrofer, er kjendisene borte og dermed medieoppmerksomheten. Så følger det som kalles giverlandstrøtthet.

Saken bør også sees fra en haitisk synsvinkel. Det er de besøkende politikerne og kjendisene som er i medienes fokus, ikke Haitis lidende jordskjelvofre. I mange reportasjer, både i aviser og på tv, danner de bare bakteppet. Vi får se de stakkarslige, lidende fattige, utsultede og fortvilte menneskene, som i et øyeblikk blir viet oppmerksomhet for så å bli glemt. De skal være takknemlige, og de skal gi uttrykk for håp. Jo mer takknemlighet overfor de besøkende gjestene, desto bedre story for journalistene og fotografene.

Vi skal ikke glemme at haitianerne har en stolt fortid, som slaver som frigjorde seg fra Frankrike i et blodig oppgjør i 1804. Slik var det ikke mange andre kolonier som gjorde. Og selv om landet er et av verdens fattigste etter tiår med undertykkende diktatorer og utenlandsk utbytting, er haitierne et stolt og arbeidsomt folk som i stillhet og i ærefrykt for sin gud har godtatt sin skjebne – både før og etter jordskjelvet i januar. De trenger sympati, men ikke overdreven medlidenhet. De har behov for utstyr og byggematerialer, men kan stå for gjenoppbyggingen selv. De må få anledning til å eksportere sine jordbruksprodukter til en anstendig pris og ikke bli utkonkurrert av billig subsidiert amerikansk ris, som tilfellet har vært de siste åra.

Og sist, men ikke minst; de må behandles med respekt. Det var ikke tilfelle i forbindelse med at FNs matvareprogram, WFP, på sin nettside 19. mars kunne fortelle at organisasjonen hadde leid to cruiseskip som skulle ankres opp på havna i Port-au-Prince. Det WFP ikke fortalte, var at skipene ikke skulle huse jordskjelvofre, men en del av FNs hjelpearbeidere. Den amerikanske tv-stasjonen Fox News kunne i begynnelsen av april avsløre at leien for de to båtene var 600.000 kroner per dag! Da avsløringen kom, forvant bildene av båtene fra WFPs nettsider.

Her får du et lite inntrykk av sikkerhetstiltakene som skal til når kjendiser kommer på besøk. Fra Matt Damons tur sammen med Wyclef Jean. (Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix)Her får du et lite inntrykk av sikkerhetstiltakene som skal til når kjendiser kommer på besøk. Fra Matt Damons tur sammen med Wyclef Jean. (Foto: Ramon Espinosa/AP/Scanpix)

Det såkalte verdensamfunnet har lovt 10 milliarder dollar i hjelp til gjenoppbyggingen av Haiti. USA har foreløpig gitt en milliard dollar i humanitær hjelp og har lovet ytterligere én milliard. Norge vil gi til sammen 800 millioner kroner i bistand til Haiti de neste fire åra. Utviklingsminister Erik Solheim besøkte Haiti i begynnelsen av april. Som ansvarlig norsk statsråd hadde han i hvert fall en grunn til å være der.

Kanskje bør antall høyprofilerte besøk til Haiti begrenses i tida som kommer, i hvert fall når det gjelder kjendiser. Slike besøk, som krever omfattende logistikk og sikkerhetstiltak, tærer på de begrensede ressursene som finnes på bakken.

Muligens begrenses disse besøkene av seg sjøl. Regntida er nemlig på vei, og det er frykt for epidemier og sykdommer. Da er det best å holde seg hjemme.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
19:37 Norwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09 Nei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06 MC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00 MC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42 Hovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41 Politiet pågrep mann med kniv18:10 Kraftig jordskjelv i Albania17:57 Negotia: Partene står langt fra hverandre17:56 Manchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23 Thomas Cook på randen av konkurs17:02 – Ble lei av å være den fete klovnen16:39 Flere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28 Abid Raja fikk hatbrev i posten16:06 Varm septemberdag flere steder15:41 Tottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21 Etter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14 Færre selger bilen sin privat14:45 Norges FN-valgkamp drar seg til13:52 Brann i enebolig i Bærum13:47 Thunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23 Vil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58 The Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56 Demonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08 Over 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53 Nytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34 Mann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28 Fridde til kjæresten under vann - druknet10:45 Manshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19 Får kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22 Reisegigant nær økonomisk kollaps08:19 Biden krever utskrift av Trump-samtale08:08 Stort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39 En person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46 Trump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46 En mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23 Drap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03 Dette skjer i dag05:45 Fire turister omkom i bussulykke i USA05:34 Dette skjedde i natt04:58 Orkan har nådd Californiahalvøya04:14 Anmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48 Argentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19 Demonstrasjoner mot Egypts president02:49 Mann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25 Global klimastreik kan slå alle rekorder02:12 Domstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26 René Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21 USA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43 USA har inngått asylavtale med El Salvador00:31 Mann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03 20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57 Walmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35 Nordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00 Mann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55 Fengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37 Fire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52 Kvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31 Bedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56 – Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12 13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58 Norge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43 Colombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23 Trump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08 Opposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01 – Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29 Tre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21 ACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33 Tre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19 Siv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34 Russland og Kina med stor militærøvelse15:56 Nordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54 Twitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38 Studie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28 Mann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15 Bloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14 Bilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00 Drapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57 Tysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36 Global klimastreik kan slå alle rekorder14:34 Russisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34 Bill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26 Ruud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59 DNB øker renten på boliglån13:50 Benjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45 Sykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45 Mann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35 MDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01 Bertheussens VG-klage behandles i PFU13:00 Haaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53 Rundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43 Minst to døde i uvær i Texas12:39 Bjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20 Åpen Folkekirke beholder flertallet11:41 Google varsler nye investeringer i Europa10:59 Lekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53 Ropstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53 Bompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51 Norge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17 Sudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16 Jurist i UDI siktet for korrupsjon
Siste nytt
19:37ReiseNorwegian-fly mellomlandet for å fjerne uregjerlig passasjer19:09MotorNei, dette er ikke en danskevits: Blokkerer sikten for å øke trafikksikkerheten19:06NorgeMC-fører til sykehus i luftambulanse etter ulykke i Spydeberg19:00NorgeMC-fører til sykehus etter trafikkulykke i Nordland18:42NyheterHovland misset på banens enkleste hull – sakket akterut18:41NorgePolitiet pågrep mann med kniv18:10VerdenKraftig jordskjelv i Albania17:57PengerNegotia: Partene står langt fra hverandre17:56SportManchester City historiske med fem mål på 17 minutter da de kjørte over stakkars Watford17:23ReiseThomas Cook på randen av konkurs17:02Helse og livsstil– Ble lei av å være den fete klovnen16:39NorgeFlere nedbørsrekorder i Trøndelag16:28PolitikkAbid Raja fikk hatbrev i posten16:06NorgeVarm septemberdag flere steder15:41SportTottenham millimeter fra 2-0, reiste tomhendt hjem fra Leicester15:21VerdenEtter vikingenes ankomst, døde kjempene ut15:14MotorFærre selger bilen sin privat14:45VerdenNorges FN-valgkamp drar seg til13:52NorgeBrann i enebolig i Bærum13:47VerdenThunberg på talerstolen under FNs klimatoppmøte for unge13:23NæringslivVil ta fra Oljefondet: – Satser vi nå, kan vi få et nytt industrieventyr12:58SportThe Times: Liverpool spionerte på Manchester City, inngikk forlik12:56VerdenDemonstranter satte fyr på kinesisk flagg i Hongkong12:08VerdenOver 100 demonstranter pågrepet i Paris11:53NorgeNytt håp for geirfuglen: Vardøværing skal ha skutt den siste11:34NorgeMann brakt til sykehus med luftambulanse etter fallulykke i steinbrudd11:28LivetFridde til kjæresten under vann - druknet10:45NorgeManshaus har hatt kontakt med nynazistisk organisasjon10:19PengerFår kritikk: Bistandsorganisasjoner kan spare fem milliarder på solenergi09:22PengerReisegigant nær økonomisk kollaps08:19VerdenBiden krever utskrift av Trump-samtale08:08PolitikkStort marked for lyntog i Norge, men det er åtte problemer07:39NorgeEn person pågrepet etter taxiran i Oslo06:46VerdenTrump: En handelsavtale må ikke være i boks før valget06:46NorgeEn mann er pågrepet etter alvorlig voldshendelse i Kristiansand06:23VerdenDrap på journalist på Malta skal etterforskes uavhengig06:03NorgeDette skjer i dag05:45VerdenFire turister omkom i bussulykke i USA05:34NorgeDette skjedde i natt04:58VerdenOrkan har nådd Californiahalvøya04:14NorgeAnmelder Helse Bergen etter at foreldrene ble drept av broren03:48VerdenArgentinas tidligere president stilles for retten igjen03:19VerdenDemonstrasjoner mot Egypts president02:49NorgeMann pågrepet for to år gammel overfallsvoldtekt etter DNA-treff02:25VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder02:12VerdenDomstol hever Hydros bruksforbud av deponi i sivil sak01:26NorgeRené Karoli fengslet i fire uker – siktet for grove trusler01:21VerdenUSA sender soldater til Saudi-Arabia og Emiratene etter oljeangrepet00:43VerdenUSA har inngått asylavtale med El Salvador00:31NorgeMann omkom i drukningsulykke ved Halsa00:03Norge20 innsatte evakuert etter fengselsbrann23:57VerdenWalmart stopper salg av e-sigaretter etter flere dødsfall23:35NorgeNordmann vant 443 millioner i Eurojackpot23:00NorgeMann funnet i sjøen ved Halsa – får livreddende førstehjelp22:55NorgeFengselsbygg i Oppland trolig totalskadd i brann22:37VerdenFire døde og mange kritisk skadd i bussulykke i USA21:52NorgeKvinne tiltalt for offentlig sex på populært utfartssted i Fredrikstad21:31PolitikkBedragerisiktede Keshvari kan beholde stortingslønn i fengsel20:56Politikk– Enda et nederlag ville være pinlig for Trump20:12Norge13-åring fraktet til sykehus etter fallulykke ved Nesøybrua19:58SportNorge må spille skjebnekamp for tomme tribuner19:43VerdenColombia: 8 tonn kokain funnet i ubåt19:23VerdenTrump indikerer at han ikke planlegger angrep mot Iran19:08PolitikkOpposisjonen i Oslo krever gransking av Lan Marie Berg etter brudd på arbeidsmiljøloven19:01Penger– Tok Visa-kort fra mann og «svidde av» 152.527 kroner18:29NorgeTre biler involvert i kollisjon i Hordaland: Tre personer til sykehus18:21PolitikkACER-rettssak mot statsministeren: – Nok er nok!17:33NorgeTre nye meldinger om syke hunder: 90 forskjellige hunderaser har hatt symptomer17:19PolitikkSiv Jensen skal bli tøffere: – Det kan vitalisere regjeringssamarbeidet16:34VerdenRussland og Kina med stor militærøvelse15:56PengerNordmenns kryptoformue sank med 3,6 milliarder i fjor15:54KulturTwitter stenger flere tusen kontoer som har spredd falske nyheter15:38Helse og livsstilStudie: Psykiske lidelser ga mer rus15:28NorgeMann (19) filmet voldtekt - sendte videoene til venner15:15VerdenBloomberg-journalister for retten i Tyrkia15:14NorgeBilfører satt fast i bilen etter kollisjon med lastebil15:00VerdenDrapssiktet nordmann på rømmen i Thailand: – Føler seg truet på livet14:57PengerTysk klimapakke vil koste minst 50 milliarder euro14:36VerdenGlobal klimastreik kan slå alle rekorder14:34VerdenRussisk skuespiller løslatt etter protestbølge14:34PolitikkBill de Blasio trekker seg fra presidentvalgkampen14:26SportRuud hadde verdens 15. beste tennisspiller i kne13:59PengerDNB øker renten på boliglån13:50PolitikkBenjamin Netanyahu lever på lånt tid13:45VerdenSykehusangrep i Afghanistan tok 39 liv – 140 ble såret13:45NorgeMann bevisstløs etter slagsmål i Trondheim13:35PolitikkMDGs Venstre-flørt diskuteres bak lukkede dører13:01KulturBertheussens VG-klage behandles i PFU13:00SportHaaland kåret til ukens spiller i Champions League12:53PengerRundt 100 mister jobben i Kleven verft12:43VerdenMinst to døde i uvær i Texas12:39SportBjørndalen etter Hanevold-farvel: – Alt det flotte kom fram12:20NorgeÅpen Folkekirke beholder flertallet11:41PengerGoogle varsler nye investeringer i Europa10:59PolitikkLekkasjer fra statsbudsjettet for 202010:53PolitikkRopstad: Snikislamisering er et dårlig ord10:53PolitikkBompengepartiet står fast ved eksklusjon10:51NorgeNorge går inn i europeisk forsvarssamarbeid10:17VerdenSudansk mann drept av Libyas kystvakt10:16NorgeJurist i UDI siktet for korrupsjon
Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus