ABC Nyheter tipper eliteserien 2010

Ingen Oslo-suksess i år heller

Bare coaching - og hard coaching - fra Martin Andresen vil gagne Vålerenga. Laget tar et steg i riktig retning og blir nummer fem i Eliteserien 2010. (Foto: Scanpix).
Bare coaching - og hard coaching - fra Martin Andresen vil gagne Vålerenga. Laget tar et steg i riktig retning og blir nummer fem i Eliteserien 2010. (Foto: Scanpix).

«Alle» er glade for at Martin Andresen er borte fra midtsirkelen. Men han tar ikke medalje med Enga i år heller.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vålerenga Fotball

Stiftet: 1913

Hjemmebane: Ullevaal Stadion (25.572)

Kallenavn: Oslos stolthet

Hovedtrener: Martin Andresen (Manager)

Kaptein: Kristoffer Hæstad

Fjorårets plassering: 7. plass

Overganger inn: Lars Iver Strand (Tromsø, tilbake fra lån), Frode Larsen (Moss, tilbake fra lån), Lars Hirschfeld (Energie Cottbus) og Andreas Nordvik (Rosenborg, lån gjort permanent)

Overganger ut: Martin Andresen (legger opp), Mario Martinez (Anderlecht), Jarl André Storbæk (Panetolikos), Øyvind Bolthof (legger opp), Fredrik Carlsen (Aalesund, lån forlenget ut året), Troy Perkins (DC United), Christer Jensen (Strømmen, lån ut sesongen) og Erik Hagen (Hønefoss)

Fem første kamper: Viking (h), Stabæk (b), Rosenborg (h), Start (b) og Molde (h)

Linker: www.vif.no (offisiell hjemmeside), www.klanen.no og www.vpn.no (supporterklubb)

ABC Nyheters eliteserietabell:

1: ?

2: ?

3: ?

4: ?

5: Vålerenga

6: Brann

7: Odd Grenland

8: Lillestrøm

9: Tromsø

10: Aalesund

11: Start

12. Strømsgodset

13. Hønefoss

14. Sandefjord

15. Haugesund

16. Kongsvinger

(ABC Nyheter): For de mest ihuga Enga-fans er klubben fra Oslo øst selve drivkraften i livet.

For de største Enga-haterne er klubben den største grunnen til at man ikke engang går på Ullevaal for å se Drillos fordi Enga spiller sine hjemmekamper der.

Ingen norsk fotballklubb er i stand til å overraske, irritere, begeistre, skuffe og glede mer enn det historierike Vaalerengen Idrættsforening klarer.

I år vil elskerne og haterne stå side om side følelsesmessig. Elskerne får mye å juble over - haterne like mye å gremmes over.

Ifjor ble de nummer syv - i år ender Enga noe høyere og ikke langt unna medalje.

Klokt valg

Mye har vært sagt og skrevet om «Prosjekt Martin Andresen». Med Martin kom også en skokk med trenere hvis ansvarsområde var så detaljert at de ikke en gang selv visste hva de skulle gjøre.

Men prosjektet er historie, i hvert fall deler av det, og tilbake står Vålerenga Fotball kanskje sterkere enn på mange år.

Ifjor var Andresen både spiller, sponsor og manager/trener. Han hadde all makt og var «fus i alt». Spillergruppen var usikre på hvordan de skulle forholde seg til situasjonen noe som tydelig gikk utover prestasjonene på banen.

I år er Martin Andresen bare manager/trener.

Mange er glade for rolleavklaringen. Både fans, ledere og ikke minst spillerne dro et lettelsens sukk da Andresen sa at nok er nok.

Men den som trolig er gladest av dem alle - og det bør han være - er Martin Andresen selv.

Andresen har lenge vært på nedadgående kurve som spiller, liten tvil om det, men det største problemet i fjor var at spilleren Andresen stod ofte i veien for manageren Andresen.

I år skal han bare tenke på å coache laget.

Det vil Enga tjene på.

«Gjenoppstått»

Årets VIF-stall er ikke revolusjonerende ny siden 2009. Men et par nye fjes ispedd fjorårets kometer, vil løfte Enga spillemessig.

Når man så legger til at lagets «hemsko» i fjor, spilleren Martin Andresen, ikke lenger er i veien for de andre, ja da så ser ting lysere ut enn på lang tid.

Eks. RBK-keeper Lars Hirchfeld er hentet gratis fra Energie Cottbus i 2. Bundesliga noe som best kan sammenlignes med en julegave man kun får én gang i livet. Selv om man fra før hadde en solid målvakt i Troy Perkins, er Hirschfeld strået vassere enn amerikaneren.

Bakerst vil «gjenoppståtte» André Muri danne stopperpar sammen med Birger Madsen. Muri sørget nærmest alene for at Odd Grenland (var på lån) rykket ned i 2007, men returen til Oslo har gjort ham godt. I fjor var Muri rett og slett god for et, i mange kamper, haltende Vålerenga.

På venstresiden i forsvarte får Andreas Nordvik ansvaret mens høyresiden er mer åpen. Kampen vil i første rekke utkjempes mellom Spellemannpris-jurymedlemmet Freddy dos Santos og Amin Nouri.

I tillegg har man anvendelige Stefan Strandberg i båkhånd.

Gode unggutter

På midten har Andresen et arsenal å velge mellom og utgangssystemet vil nok bli 4-3-3 som fort kan endres til 4-4-2 avhengig av hvilke spillere som er tilgjengelige.

Kristoffer Hæstad er selvskreven som ryddegutt på midten. «Doffen» tar rollen som han-på-Enga-som-er-overalt-rollen. Kapteinen blir viktig for laget både offensivt og defensivt.

Sentralt i banen får Hæstad trolig med seg Harmeet Singh og Mohammed Fellah.

Få, om noen, spillere i Eliteserien har jobbet mer enn Singh for å nå toppen at fotballen. På sitt beste en brilliant spiller som i 2009 viste at han har mye å fare med i den øverste divisjonen.

Gladgutten Mohammed Fellah viste i fjor prov på at han er mer en bare en «liten kjekkas» utenfor banen. Gliset til til unggutten gikk nesten rundt hodet på ham etter mange av kampene i 2009 - og det med rette.

I flere av kampene styrte han Enga med stø fot og både han og Singh er blitt ett år eldre, det vil merkes på banen.

Ved skader eller karantener på førstevalgene tripper både Lars Iver Strand og Bojan Zajic etter å komme inn.

Hvem spiller med «Moa»?

I angrepet er det mange som vil bidra, men det er i dag bare Mohammed «Moa» Abdellaoue som bankers.

Bengt Sæternes, Luton Shelton, Mostafa «Mos» Abdellaoue, Dawda Leigh og Morten Berre vil alle bidra på sin måte. Men hvem som spiller er det bare Martin Andresen som vet.

Med sin styrke passer Sæternes best mot lag som ligger lavt i banen. I kamper hvor man forventer mye bakrom kan Luton Shelton med farten være et godt alternativ.

«Mos» og Leigh er mer typiske kantspillere som i år kanskje må finne seg i å spille den berømte og viktige jokerrollen.

I sum er Enga i stand til alltid å stille et slagkraftig lag på beina. Utfordringen blir å vinne de jevne kampene og å sette de sjansene man får.

Men med Klanen sterkt i ryggen bør det blir mange gledelige stunder for Martin Andresen.

Så får det heller være at den smått aldrende Andresen ikke lenger er «Norges mest sexy fotballspiller».

Men med fullt fokus fra sidelinjen kan han påbegynne prosessen med å skape «Norges mest sexy fotballag».

Personvernpolicy