Stalin-plakater skal pryde Moskvas gater

Russerne er delt i synet på Josef Stalin, som vil bli hyllet av myndighetene i forbindelse med markeringen av 65-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. Foto: REUTERS/SCANPIX
Russerne er delt i synet på Josef Stalin, som vil bli hyllet av myndighetene i forbindelse med markeringen av 65-årsdagen for slutten på andre verdenskrig. Foto: REUTERS/SCANPIX

Moskvas gater skal dekoreres med store Stalin-portretter i forbindelse med markeringen av 65-årsdagen for slutten på andre verdenskrig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Planen om å hylle den tidligere diktatoren har vakt sterke reaksjoner blant enkelte, men myndighetene fastholder at det skal henges opp Stalin-plakater.

– Det er ikke akseptabelt å stryke Stalins navn fra historien om vår seier over fascismen, sier Moskvas ordfører Jurij Luzjkov til nyhetsbyrået Interfax.

– Jeg er ingen tilhenger av Stalin, men jeg er en tilhenger av et objektivt syn på historien, legger han til.

Bare ti av de 2.000 store plakatene som etter planen skal pryde Moskvas gater under seiersparaden 9. mai, bærer Stalins portrett.

Menneskerettighetsaktivister har likevel reagert sterkt, og det samme har nobelprisvinner Mikhail Gorbatsjov som mener at det var folkets og ikke Stalins fortjeneste at man gikk seirende ut av andre verdenskrig.

Menneskerettsaktivisten Ljudmila Aleksejeva i organisasjonen Helsinki Group kaller Stalin-plakatene en personlig fornærmelse og viser til at hennes egen far ble drept på Stalins ordre.

Vestlige diplomater i Moskva har også engasjert seg og har gjort det klart at vestlige ledere kan komme til å holde seg hjemme dersom Stalin-plakatene henges opp.

De russiske krigsveteranenes organisasjoner er derimot av motsatt oppfatning og støtter hyllesten av Stalin. (©NTB)

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus