Blandet mottagelse for «Alice»

Kritikere sammenligner Tim Burtons «Alice in Wonderland» med Narnia- og Ringenes Herre-filmene.
Kritikere sammenligner Tim Burtons «Alice in Wonderland» med Narnia- og Ringenes Herre-filmene.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er årets mest etterlengtede film. «Alice in Wonderland» skulle bli en drømmesymbiose mellom filmskaper Tim Burton og Lewis Carrolls lekne univers.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Alice in Wonderland» er premiereklar denne uken, og som vanlig har anmeldere fått anledning til å se filmen før andre. Når de nå begynner å få tankene sine ned på papiret er reaksjonene blandede.

- En stor feit blindgate

Noen er direkte fiendtlige, som for eksemper Drew Mcweeney på nettstedetHitFix.

- Den er feil på nesten alle måter, dårlig designet, høylytt, og verst av alt kjedelig. Det er en katastrofe av en film, og som plassmarkør i karrieren til Tim Burton er den en stor feit blingate, er Mcweenys surmagede dom.

- Vidunderlig galskap

Michael Rechtshaffen fra det amerikanske bransjebladet The Hollywood Reporter har en annen mening.

- I sannhet vidunderlig galskap, konkluderer Rechtshaffen begeistret.

Anmeldelsene røper også at Tim Burton har tatt seg store friheter når han gjør Alice levende.

«Alice in Wonderland» må snarere sees som en oppfølger til Lewis Carrolls originale fortellinger i «Alice in Wonderland» og «Through the looking glass».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alice som actionheltinne

Vi møter en 19 år gammel Alice Kingleigh, spilt av australske Mia Wasikowska. Når hun finner ut at hun skal giftes bort til en overlegen aristokrat får Alice øye på en hvit kanin og flykter etter ham ned i kaninhullet og inn i Eventyrland, som i filmen omtales som Underland.

Her møter Alice igjen alle de kjente karaktèrene fra boken og blir minnet på en barndom hun selv hadde glemt. Snart befinner hun seg i midten av en krig om Underland hvis skjebne avhenger av henne.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er manusforfatter Linda Woolverton som har skrevet manuskriptet til filmen, og som er ansvarlig for den nye fortellingen som har blitt «Alice in Wonderland». Hun er kjent som manusforfatter for Disney-klassikere som «Skjønnheten og Udyret» og «Løvenes konge».

Med sin løse adapsjon og ved å gjøre Alice til en Jeanne D`Arc snarere en en forklekledd sta liten pike har Woolverton forsøkt å gjøre Alice til en sterk rollemodell for jenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er ikke helt vellykket i følge kritikerne. Filmen sammenlignes med en Michael Bay action film, Narnia-filmene og Ringenes Herre.

- Uheldigvis gjør det «Alice» til et formulaisk verk, hvilket Carrolls bok var alt annet enn, skriver Todd McCarthy i Variety.

- Han (Burton) og manusforfatter Linda Woolverton har tatt den klassiske historien og forvandlet den til en moderne action-fantasi – uten Carrolls humor, absurditet eller hjerte, mener Marshall Fine iHuffington Post.

- Dette er mer en slags C.S. Lewis Carroll «Alice i Narnia» påpeker David Edelstein i New York Magazine , men han innrømmer at filmen har sin egen sjarm.

- Skrikende morsom dronning

Når det gjelder skuespillerprestasjonene er reaksjonene også blandede.

Nykommer og hovedrolleinnehaver Mia Wasikowska får stort sett gode tilbakemeldinger for sitt portrett av Alice, selv om enkelte mener at hun har lite å spille på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- I ett øyeblikk kan hun virke overdrevent defensiv og i det neste poetisk gjennomsiktig, skriver Edelstein.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hun har en blek, men kraftfull besluttsomhet som gir filmen all sin gravitasjon, skriver McCarthy i Variety.

Johnny Depp får et par anerkjennende nikk for sin gale hattemaker, mens andre er mindre fornøyde.

- Jeg vil formelt anbefale at Kongressen griper inn og vedtar en lov som forhindrer ham (Depp) fra å jobbe med Tim (Burton) igjen, fordi på dette stadiet har de begynt å aktivt skade hverandre, skriver Mcweeny.

Det er imidlertidig Helena Bonham Carter som får de beste kritikkene for sin rolle som hjerternes dronning, med et overdimensjonert hode.

- Helena Bonham Carters tyrraniske galskap er sensasjonelt morsomt, mener Empires anmelder Angie Errigo.

- Hun er skrikende morsom, skriver Eidelstein i New York Magazine.

«Alice in Wonderland» har norsk premiere på fredag. Følg med for ABC Nyheters anmeldelse torsdag.