Krever lovendringer etter drage-skandalen

ALDRI IGJEN: Fotballentusiast Tom A. Schanke krever en lovendring som gjør at man aldri fjerner det norske flagget fra brystet til landslagsspillerne. Her fra offentliggjøringen på Ullevaal stadion i mai 2008. (Foto: Scanpix).
ALDRI IGJEN: Fotballentusiast Tom A. Schanke krever en lovendring som gjør at man aldri fjerner det norske flagget fra brystet til landslagsspillerne. Her fra offentliggjøringen på Ullevaal stadion i mai 2008. (Foto: Scanpix).

- Om dette hadde skjedd i et konsern, så hadde styret måtte gå på dagen, sier fotballentusiast Tom A. Schanke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Daværende idrettsminister Trond Giske, designadelen og opinionen skjelte ut Norges nye landslagsdrage i mai 2008. To dager senere ble dragen pensjonert for godt, og flagget gjorde comeback på landslagsdrakten.

På helgens fotballting på Lillestrøm har Schanke fremmet hele tre lovforslag for å sikre seg at det fortsatt skal spilles «med flagget på brystet».

- Den største fotballskandalen som har vært de siste årene. Styret i Fotballforbundet gikk bak ryggen på forbundstinget og kretsapparatet. Det er så alvorlig at styret burde blitt kastet, sier Schanke, som representerer Hønefoss SK på fotballtinget.

Krever rent norsk flagg

Dragelogoen ble lansert vel ti uker etter fotballtinget på Hamar - og rett etter et møte mellom styret og kretslederne i mai 2008. Det til tross for at forbundet hadde jobbet med dragen siden høsten året før.

Nå krever Tom A. Scancke at «saker av prinsipiell viktig karakter» skal tas opp på fotballtinget eller ledermøtet, og at informasjon om viktige styrevedtak må ut i organisasjonen «så snart som mulig etter styremøtene». I tillegg forslår Hønefoss og Schanke en lovendring der det presiseres at «På landslags-draktene skal det være et rent norsk flagg på venstre brystside».

Tom A. Schanke har også tidligere kjempet for «flagget på brystet». På fotballtinget i 1982 ble det oppstuss da den nye logoen på landslagsdraktene overskygget flagget. Dette ble imidlertid endret uten at lovverket måtte tas i bruk.

- Men ingen hadde trodd at man 26 år senere skulle fjerne flagget helt til fordel for en kinesisk-inspirert drage.

- I fremtiden gjelder det å sikre at slike beslutninger kommer opp på fotballtinget, og at de ikke besluttes av et styre som mister huet, sier tingdelegaten fra Hønefoss til ABC Nyheter.

Les også: Supportersjela er innbakt i flagget

Beklager prosessen

Styret i Fotballforbundet støtter ingen av forslagene til lovendringer, men beklager at «man ikke gjennomførte en god nok prosess» da drageemblemet kom på landslagsdraktene.

- Denne kritikken får vi tåle. Vi snudde iallfall i løpet av kort tid, og viste at vi har ører. Det var delte meninger, men vi hørte på flertallet, kommenterer fotballpresident Sondre Kåfjord.

«En eventuell fremtidig diskusjon av landslagsemblemet vil, om den mot formodning skulle dukke opp, etter Forbundsstyrets oppfatning finne sted i Tingforsamlingen», skriver styret.

- Det er nå full enighet om at flagget skal være på landslagsbrystet, og i lovforslagene ligger det et detaljeringsnivå som vi ikke mener er nødvendig. Men hvis tinget vil, så tar vi dette inn i lovverket, sier Kåfjord.

Les også: NFF snur i flaggstriden

Tom A. Schanke er kjent for sine mange tingforslag opp gjennom tidene. I 1987 fikk han banket gjennom at uavgjort-kamper i serien skulle avgjøres på straffespark, en ordning som kun ble gjennomført en sesong.

I år stiller Schanke med elleve tingforslag.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus