Jordskjelvofre satte fyr på kjøpesenter

Mandag ble et kjøpesenter stukket i brann av desperate chilenere på plyndringstokt. Foto: Reuters / Scanpix.
Mandag ble et kjøpesenter stukket i brann av desperate chilenere på plyndringstokt. Foto: Reuters / Scanpix.

Plyndringstokt og branner herjer i Concepcion. Nå utvides portforbudet i den jordskjelvrammede byen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jordskjelvskatastrofen lørdag har ført til at flere av Concepcions 500.000 innbyggere mangler helt elementære ting som mat, vann og elektrisitet.

Fortvilelse og desperasjon har ført til bortimot lovløse tilstander flere steder i den jordskjelvrammede byen.

– Vi har verken vann eller andre ting, ingen har kommet for å hjelpe oss og det trengs flere politifolk for å holde orden. Det er mange mennesker som plyndrer, forteller 78 år gamle Ana som bor i den hardt rammede byen Talca, 250 kilometer sør for Santiago.

I Concepción gikk sinte jordskjelvofre søndag løs på brannfolk som distribuerte drikkevann og skadet bilen deres.

Mandag avfyrte politiet tåregassgranater for å spre en gruppe mennesker som tok seg inn i et kjøpesenter i Concepción på jakt etter mat.

Plyndrerne svarte med å sette fyr på kjøpesenteret. Taket på bygningen falt til slutt ned, og én person ble skadd.

Skutt og drept

Natt til tirsdag ble en person skutt og drept da politi og soldater slo ned på voldelige plyndringer, og 160 skal ha blitt arrestert, ifølge landets innenriksminister Patricio Rosende.

Politiet har tatt i bruk både vannkanoner og tåregass for å jage bort folk på plyndringstokt. Over 400 brannmenn jobber på spreng for å slokke brannene.

I Concepcion innførte myndighetene portforbud fra åtte om kvelden til tirsdag formiddag, for å få kontroll over sikkerhetssituasjonen.

Nå utvides portforbudet i Chiles nest største by i et håp om at det vil bidra til å forhindre plyndring og forenkle redningsarbeidet.

Chiles president Bachelet har tidligere kunngjort at hun vil sende 10.000 soldater til de jordskjelvrammede områdene og opplyste mandag at 7.000 alt var på plass.

Mange vil hjelpe

Løfter om hjelp og bistand renner inn til Chile fra hele verden. Samtidig øker tallet på omkomne, 723 er hittil bekreftet døde, melder NTB.

Kommunikasjonsutstyr og annen hjelp ventes å ankomme Chile tirsdag, opplyser FN, etter at president Michelle Bachelet ba verdenssamfunnet om å hjelpe til med blant annet mobile bruer, feltsykehus, satellittelefoner, generatorer, vannrenseutstyr og feltkjøkken.

Om lag 2 millioner chilenere, eller 8 prosent av landets befolkning, er berørt av det kraftige jordskjelvet som rystet landet i helgen.

USAs utenriksminister Hillary Clinton sier hun har med seg 20 satellittelefoner og en tekniker når hun ankommer landet tirsdag.

Den chilenske utenriksministeren Mariano Fernandez opplyser at enda flere satellittelefoner i tillegg til feltsykehus og mobile bruer nå er underveis til Chile.

Utstyret skal blant annet fraktes til isolerte landsbyer i de rammede områdene av det langstrakte landet.


Innbyggere i Concepcion samler vann fra et barnebasseng i påvente av at vannet skal komme tilbake i den jordskjelvrammede byen. Foto: Reuters / Scanpix.Innbyggere i Concepcion samler vann fra et barnebasseng i påvente av at vannet skal komme tilbake i den jordskjelvrammede byen. Foto: Reuters / Scanpix.

Chilensk politi har arrestert flere desperate innbyggere i Concepcion etter omfattende plyndring. Foto: Reuters / Scanpix.Chilensk politi har arrestert flere desperate innbyggere i Concepcion etter omfattende plyndring. Foto: Reuters / Scanpix.


Folk plyndrer et supermarked i Concepcion. Foto: EPA / Scanpix.Folk plyndrer et supermarked i Concepcion. Foto: EPA / Scanpix.

Foto fra innsiden av et av Concepcions supermarkeder som ble tømt for varer etter jordskjelvet lørdag. Foto: Reuters / Scanpix.Foto fra innsiden av et av Concepcions supermarkeder som ble tømt for varer etter jordskjelvet lørdag. Foto: Reuters / Scanpix.

Også i Santiago har det foregått plyndring etter jordskjelvet. Foto: EPA / Scanpix.Også i Santiago har det foregått plyndring etter jordskjelvet. Foto: EPA / Scanpix.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus