Fremskrittpartiet ber forsvarsministeren avklare:

Stiller nye Moland-spørsmål

- Det kan virke som forsvarsministeren ikke har gitt fullstendige opplysninger, sier Frps Anders Anundsen om Moland-saken.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Moland-saken:

Lederen av Norges Hjemmefrontmuseum, Arnfinn Moland, har i flere år hatt kontoer utenfor statsregnskapet.

Billettinntekter og arv er dermed holdt utenfor både Forsvarets og skattemyndighetenes kontroll.Selv hevder Moland at intet hefter ved ham og at praksisen var godkjent. I interne dokumenter avvises forklaringene.

Forsvarsministeren kaller det "kritikkverdig", men ikke "økonomisk mislighold".

Moland nekter å la seg intervjue om saken, til tross for gjentatte oppfordringer.

Tidligere direktør ved Forsvarsmuseene, Rolf Scheen, har tidligere bedt om at Moland blir etterforsket.

Les også: Alle artikler om saken

(ABC Nyheter): I dag sendte Fremskrittspartiets leder av Kontroll- og konstitusjonskomiteen, Anders Anundsen, to nye spørsmål til forsvarsministeren om de fire kontoene som Hjemmefrontmuseets leder har disponert utenfor statens regnskaper.

- Basert på nye opplysninger i ABC Nyheter ber vi om ytterligere avklaring. Det kan virke som om det ikke er gitt fullstendige opplysninger, og det er alvorlig i en slik type sak, sier Anundsen.

Det var mandag at ABC Nyheter kunne avsløre at statsråd Grete Faremo kan ha gitt ukorrekte opplysninger i den såkalte Moland-saken.

Les også: Ti år uten offentlig kontroll

For det første opplyste hun at kontoene kun befant seg utenfor offentlig kontroll og revisjon i perioden 2004 til 2006. Men i en forklaring fra museumsbestyreren Arnfinn Moland sier han at en av kontoene ble opprettet allerede i 1995, altså ti år før det Faremo opplyser.

For det andre skriver Faremo at alle disposisjoner knyttet til de fire irregulære kontoene skal ha blitt sjekket for 2004, 2005 og 2006, men Forsvarets internrevisjon opplyser at kun 2005-regnskapene ble sjekket for alle kontoer. Og selv for dette ene året fant de en rekke klanderverdige disposisjoner.

- I sitt første svar sa statsråden at hun hadde brukt lang tid fordi hun ville sette seg grundig inn i saken. Da forventer jeg også at alle opplysninger blir gitt. Hvis det nå viser seg å ikke være riktig, så er det uheldig, sier Anundsen.

De første spørsmålene om saken ble stilt i desember i fjor og ble besvart i slutten av januar. Hvor lang tid Forsvarsdepartementet vil bruke på å avklare de nye spørsmålene er derfor uklart.

Allerede i forrige uke - flere dager før mandagens artikkel - spurte ABC Nyheter om Grete Faremos syn på de to kontroversielle punktene i hennes første besvarelse. Søndag opplyste kommunikasjonsdirektør Kåre Helland-Olsen at man arbeidet med svarene, men de står fortsatt ubesvarte.

Les også: Får en halv million for belastende medieomtale

I sitt svar til Frps Anundsen kommer det frem at Arnfinn Moland og hans advokat tilsammen har mottatt en halv million kroner på grunn av det de mener er belastende medieomtale som følge av ABC Nyheters avsløringer av de irregulære kontoene.

Forsvaret har ennå ikke - til tross for gjentatte spørsmål - klart å opplyse hvor mange timer advokat Jens Chr Hauge jr, har fakturert. Hans regning, som nå er belastet det offentlige, var alene på nærmere 350.000 kroner.

Personvernpolicy