Brukte soldater som forsøksdyr

Le Parisien kan i dag avsløre et dokument som viser at franske soldater med overlegg ble utsatt for kjernefysiske våpen for å sjekke effekten på mennesker. Dette bilder viser dummies som ble brukt under prøvesprengningen i Reggane, Sahara for å sjekke effekten av atomvåpen.(Foto: AFP PHOTO FILES)
Le Parisien kan i dag avsløre et dokument som viser at franske soldater med overlegg ble utsatt for kjernefysiske våpen for å sjekke effekten på mennesker. Dette bilder viser dummies som ble brukt under prøvesprengningen i Reggane, Sahara for å sjekke effekten av atomvåpen.(Foto: AFP PHOTO FILES)

En hemmelig rapport viser at franske soldater ble utsatt for prøvesprenginger på 60-tallet. Formål: Å se effekten av prøvesprengningen på mennesker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I 1960 foretok Frankrike den første prøvesprengningen i den algeriske delen av Sahara.

Fram til 1966 skulle det bli foretatt ytterligere 16 prøvesprengninger. 12 av dem forårsaket lekkasje av væske, gass og radioaktivt støv – og bestråling av hundrevis av franske soldater og nomader som befant seg i området.

- Studere virkningene

Ifølge utdrag fra en hemmeligholdt rapport som ble publisert i Le Parisien tirsdag, ble franske soldater bevisst utsatt kjernefysisk testing.

Det skriver den franske avisen Le Figaro tirsdag.

Formålet var «å studere de fysiologiske og psykologiske virkninger forårsaket av atomvåpen, og for å kunne erverve seg viktig informasjon for å kunne forberede soldatene både fysisk og moralsk for moderne krigføring».

Det konfidensielle dokumentet er skrevet av «en eller flere anonyme militære» og er datert 1998.

Erstatte gassmaske med støvmaske

Dokumentet beskriver «Gerboise Verte» - kodenavnet for den andre atomprøvesprengningen 25. april 1961.

En patrulje er «på raid» ved området for prøvespreningen for å «studere muligheten for angrep i det radioaktive området».

De befinner seg bare 275 fra nullpunktet hvor bomben eksploderte.

Lucien Parfait var en av soldatene som deltok i prøvespreningene i Sahara på 60-tallet. Han fikk kreft i ansiktet og måtte derfor fjerne et øye. (Foto: AFP PHOTO/JACK GUEZ)Lucien Parfait var en av soldatene som deltok i prøvespreningene i Sahara på 60-tallet. Han fikk kreft i ansiktet og måtte derfor fjerne et øye. (Foto: AFP PHOTO/JACK GUEZ)

Denne manøveren fører til at man konkluderer med at det å gå med gassmaske forsinker kommunikasjonen og progresjonen til soldatene med 50 prosent. Man foreslår derfor å erstatte denne masken med en støvmaske til soldatene.

Kommandanten bør imidlertid ikke nærme seg de forurensede områdene.

«Selv i det forbudte området»

I løpet av de 13 underjordiske testene som fulgte mellom 1961 og 1966 avdekker rapporten at man gir tillatelse til å «beordre soldatene å ikke bære maske» og tillate, som et unntak, å la soldatene puste inn det som er tillatt i en periode på tre måneder.


Det gis også tillatelse til korte opphold uten spesielle forholdsregler, «selv i det forbudte området», står det i det samme dokumentet.

- Vi kan øke erstatningssummen

Ifølge La Parisien kjente ikke forsvarsminister Hervé Morin til dette dokumentet. Han skal først ha fått kjennskap til det gjennom en av rettssakene hvor et offer krevde kompensasjon.

I desember 2009 ble det vedtatt en lov om kompensasjon for ofrene for kjernefysisk testing. Per i dag er det tusenvis av krigsveteraner som kjemper en kamp for å få sin sak hørt.

Bildet viser fransk offiserer som ser på at en prøvesprengning blir foretatt i Regane, Sahara 1960.

Benektet sammenhengen

Både militært og sivilt personell som jobbet med testene, og nomader i områdene rundt teststedene, har blitt rammet av en rekke sykdommer, blant annet leukemi og andre typer kreft.

Likevel benektet franske myndigheter fram til begynnelsen av 2009 at det var sammenheng mellom kjernefysiske tester og helseplager hos personer som var i testområdene.

Frankrike har utført 210 kjernefysiske tester totalt. Den første ble utført i Sahara og den siste i Fransk Polynesia så sent som i 1996.

Frankrikes forsvarsminister Hervér Morin sier de kan øke erstatningssummen til ofrene. Her er han avbildet etter at det ble kjent at Frankrike i 2009 bestemte å gi prøvespreningsofrene erstatning. (Foto: AP Photo/Francois Mori)Frankrikes forsvarsminister Hervér Morin sier de kan øke erstatningssummen til ofrene. Her er han avbildet etter at det ble kjent at Frankrike i 2009 bestemte å gi prøvespreningsofrene erstatning. (Foto: AP Photo/Francois Mori)


Personvernpolicy