MTV er ikke musikk-TV

Som til venstre, ikke til høyre...
Som til venstre, ikke til høyre...

MTV står ikke lenger for Music Television.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO (ABC Nyheter): MTV har siden de åpnet sine sendinger tilbake i 1981 vært synonymt med betegnelsen «Music Television». I og for seg gir det også en forklaring på hva M-en i MTV alltid har stått for.

Men nå er det slutt! MTV har bestemt seg for å distansere seg fra begrepet, selv om det offisielle navnet på TV-nettverket deres fortsatt kommer til å være MTV.

Viktig musikkvideoarena

Gjennom 1980-tallet var MTV først og fremst en TV-kanal hvor musikk var hovedingrediensen i sendingene. Spesielt musikkvideoer ble spredt over det meste av sendeflaten til MTV-kanalene, og det var en særdeles viktig arena for artister til å nå ut til de store massene.

Artister som Michael Jackson, Prince, Madonna og a-ha fikk alle sine store gjennombrudd takket være hyppig sirkulasjon av musikkvideoene sine på nettopp MTV.

Gjennom det siste tiåret har imidlertid MTV gradvis fjernet seg mer og mer fra å vise musikkvideoer, og har i stedet blitt en mer eller mindre reinspikka realitykanal. Denne utviklingen tar nå MTV konsekvensene av, og fjerner derfor ordet «Music» fra sin tradisjonsrike logo.

- De som ser på kanalen i dag refererer ikke til MTV som en musikkanal. Det har ikke lenger den samme emosjonelle forbindelsen, sier MTVs markedssjef Tina Exarhos til Los Angeles Times.

Ville ha endret logo tidligere

Hun avslører samtidig at ledelsen i MTV også tidligere har forsøkt å distansere seg fra musikk-referansen, men at de forkastet forslaget da de følte at begrepet og logoen var for hellig til å kunne endres på. Siden den gang har imidlertid kanalen fjernet seg enda lenger unna musikkbegrepet, og ledelsen føler derfor at tiden nå er moden for forandring likevel.

Det gjenstår å se om endringen av den tradisjonsrike logoen vil få noen ytterligere påvirkning på MTVs profil. Kanalen vil fremdeles arrangere den årlige prisutdelingen Video Music Awards og i tillegg forsyne sine seere med musikkrelatert stoff. Uansett, fjerningen av ordet «Music» under hovedlogoen vil gjøre det vanskeligere for kritikerne å påpeke at MTV ikke er en dedikert musikkanal.

Kritisert av Timberlake

Blant dem finner vi MTVs tidligere Video Music Awards-programleder Justin Timberlake, som i 2007 benyttet anledningen til å kritisere TV-selskapet for å ikke vise nok musikk:

- Spill flere musikkvideoer! Vi ønsker ikke å se «The Simpsons» på en reality-kanal, sa han den gangen.

En av designerne bak MTVs opprinnelige logo, Frank Olinsky, skriver på sine offisielle hjemmesider at den originale logoen ble designet uten begrepet «Music Television» plassert under den ordinære MTV-bokstavene. «Music Television» ble tilføyd under hovedlogoen fordi kanalen bestemte seg for å satse på musikk. Nå, nærmere 30 år senere, er logoen altså tilbake i sin opprinnelige form.

Personvernpolicy