Norge dobler nødhjelp til Haiti

4 år gamle Orestro overlevde jordskjelvet, men mistet den ene armen. Foto: Scanpix
4 år gamle Orestro overlevde jordskjelvet, men mistet den ene armen. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen har besluttet å gi til sammen 200 millioner kroner i nødhjelp til jordskjelvrammede Haiti.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var fra før kjent at regjeringen gir 100 millioner kroner til hjelpearbeidet. Nå blir dette beløpet doblet, opplyser statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til NTB.

– Haitis befolkning har hittil bare fått halvparten av det de har bedt om. Derfor dobler vi Norges bidrag til nødhjelpsarbeidet, sier Stoltenberg.

– Hjelpearbeidet er heldigvis i full gang og mange får hjelp. Men vi må fortsette å bidra slik at hjelpen ikke stopper opp og slik at vi når ut til enda flere, sier han.

Gir til kvinner og barn

Midlene fordeles mellom FN-organer og de frivillige organisasjonene som arbeider i Haiti.

Tiltak spesielt rettet mot kvinner og barn skal prioriteres. Blant annet vil Norge støtte arbeid med kvinne- og mødrehelse og arbeid mot seksualisert vold.

– Vi vet at kvinner og barn er blant de mest sårbare og utsatte i en slik situasjon. Mange utsettes for vold og trusler mens samfunnet er i krise. Det er veldig viktig å sørge for at de unngår å bli utsatt for overgrep etter en naturkatastrofe, sier Stoltenberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pengene kanaliseres via FN, Føde Kors og andre humanitære organisasjoner. Blant annet støttes arbeidet til FNs barnefond Unicef og FNs Høykommissær for menneskerettigheter.

Ikke tilleggsbevilgning

Pengene tas fra en post som er avsatt på statsbudsjettet til humanitær bistand. Det er dermed ikke nødvendig med tilleggsbevilgninger.

– Heldigvis er det slik at vi har penger på statsbudsjettet til slike formål. Nå trekker vi på de pengene som er satt av for 2010, sier Stoltenberg.

FN og en rekke humanitære organisasjoner bidrar i hjelpearbeidet i Haiti, både i umiddelbar nødhjelp og mer langsiktige prosjekter.

– Det gjør et veldig sterkt inntrykk å se hva som skjer. Det er godt å se at verdenssamfunnet går sammen for å hjelpe når noe slikt skjer, sier Stoltenberg. Han er glad for den innsatsen Norge har gjort.

– Norges har bidratt betydelig, og det har mange andre land også gjort. Men behovet i Haiti er enormt, sier han. (©NTB)