Freden har en sjanse

Erik Solheim er glad for nye signaler fra president Omar Hassan al-Bashir.
Erik Solheim er glad for nye signaler fra president Omar Hassan al-Bashir.

Dramatisk kuvending fra Nord-Sudan øker sjansen for fredelig løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Erik Solheim møter energi- og gruveministeren ZubeirErik Solheim møter energi- og gruveministeren Zubeir

ABYEI, SUDAN (ABC Nyheter): Sudans president Omar Hassan al-Bashir lover å respektere resultatet hvis Sør-Sudan velger å løsrive seg. Det sa han i en tv-overført tale tirsdag, og uttalelsen vekker håp, også hos pessimistiske norske samarbeidspartnere.

- Bashir er selvfølgelig veldig tydelig, men det nye er jo at alle vi har truffet i Khartoum også ser for seg en mulighet for at Sør-Sudan kommer til å løsrive seg fra nord. Det er helt nye signaler, og det er veldig positivt, sier Solheim til ABC Nyheter.

Møtte toppene i nord

Onsdag hadde han møter med blant andre visepresident Ali Osman Taha i Sudans hovedstad Khartoum. Norge, som en del av troikaen med USA og Storbritannia har ved en rekke anledninger uttrykt skepsis til Sudans villighet til å godta planene som er lagt fast i fredsavtalen mellom nord og sør. Nå kan det se ut som noe skjer.

- Jeg har aldri før hatt en avslappet diskusjon om en mulig deling av landet. Før har det vært et veldig betent tema for nord, men nå ser det ut som noe kan ha skjedd, sier Solheim.

Han vil nødig spå for mye i hva som ligger bak endringen, og heller ikke uttalelsene fra president Bashir kaster noe lys over hva som er nytt. At det nå er så kort tid igjen til folkeavstemmingen skal finne sted, 9. januar 2011, gjør det veldig sikkert at Sør-Sudan ikke kan lage et selvstendig seperat system for frakt av oljen fra områdene de vil få med seg, men er nødt til å stole på nord, kan nok ha spilt en rolle.

Selvsikre nord-sudanere

- Samtidig virker de veldig selvsikre på at de kommer til å vinne valget nå i april, noe som vil gi dem makt til å kunne påvirke situasjonen fram mot folkeavstemmingen om løsrivelse, sier Solheim.

Oljespørsmålet har vært en av de vanskeligste nøttene å knekke, og at det er penger det står om skinner lett gjennom. På spørsmål om hva som er viktigst for nord, hvis sør skulle kreve sin uavhengighet svarer energi- og oljeminister Zubeir ganske tydelig.

- Det er flere ting vi må bli enige om. Først om hvilke oljefelt som tilhører hvor, og så hvordan man skal betale for å bruke våre oljeledninger. Det viktigste blir uansett profittdelingen, sier Zubeir på spørsmål fra ABC Nyheter.

Men selv om det nå har kommet helt nye toner fra landets leder, så mener Solheim at man skal være forsiktige med å si at faren for krig er over.

- Det gjenstår utrolig mange viktige spørsmål. Både hvordan grensen mellom de to landene skal bli, hvilken olje som skal gå hvor og hvordan grensene skal håndheves. Det kommer nok til å være veldig nært stupet flere ganger, men jeg tror de komme fra dette uten at det blir krig, sier Solheim.


ABC Nyheter har besøkt Sudan med stipend fra Utenriksdepartementet.

Personvernpolicy