Spennende finale i ukrainsk presidentvalg

Ukrainas statsminister Julia Timosjenko snakker på en pressekonferanse i Kiev i helgen. Timosjenko kom på andre plass i søndagens første omgang i det ukrainske presidentvalget, bak opposisjonsleder Viktor Janukovitsj. Observatører spådde mandag et jevnt oppgjør mellom Janukovitsj og Timosjenko i den andre og avgjørende omgangen av valget 7. februar. Foto: REUTERS / David Mdzinarisjvili / SCANPIX.
Ukrainas statsminister Julia Timosjenko snakker på en pressekonferanse i Kiev i helgen. Timosjenko kom på andre plass i søndagens første omgang i det ukrainske presidentvalget, bak opposisjonsleder Viktor Janukovitsj. Observatører spådde mandag et jevnt oppgjør mellom Janukovitsj og Timosjenko i den andre og avgjørende omgangen av valget 7. februar. Foto: REUTERS / David Mdzinarisjvili / SCANPIX.

Opposisjonsleder Viktor Janukovitsj må slåss hardt om han skal vinne andre og avgjørende omgang i presidentvalget i Ukraina.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fakta om Ukraina
• Ble selvstendig da Sovjetunionen gikk i oppløsning i 1991 og er bortsett fra Russland den største av de tidligere sovjetrepublikkene.

• Grenser til Russland, Hviterussland, Polen, Slovakia, Ungarn, Romania og Moldova.


• Har 46 millioner innbyggere, Kiev er hovedstad.

• Viktor Jusjtsjenko har vært president siden 2005, da han overtok etter Leonid Kutsjma. Leonid Kravtsjuk var landets første president etter uavhengigheten.

• Viktige eksportartikler er militært utstyr, metaller, rør, maskineri, petroleumsprodukter, tekstiler og landbruksvarer.

• Opposisjonsleder Viktor Janukovitsj fikk flest stemmer i første valgomgang søndag 17. januar. Han møter statsminister Julia Timosjenko i andre og avgjørende omgang 7. februar.

(Kilde: NTB)

Kiev (NTB-Reuters-AFP): Det går mot et svært spennende oppgjør om snaue tre uker.

Viktor Janukovitsj vant første valgomgang søndag med 35,42 prosent av stemmene, mens hans nærmeste rival, statsminister Julia Timosjenko, fikk 24,95 prosent.

Spørsmålet er nå hvem som plukker flest av de nesten 40 prosent av stemmene som gikk til andre kandidater.

Timosjenkos beste sjanse ligger i å trekke til seg velgere som ikke kan utstå Janukovitsj, sa politiske observatører i Kiev mandag. Dette er ukrainere som ikke nødvendigvis er begeistret for statsministeren, men som betrakter henne som det minste av to onder.

Ydmyket president

Sittende president Viktor Jusjtsjenko ble ydmyket i den første valgomgangen og røk ut fra den videre kampen etter å ha fått bare 5,5 prosent av stemmene. Dermed havnet han på femteplass, bak forretningsmannen Sergej Tigipko som fikk en oppslutning på 13 prosent og den ukrainske nasjonalforsamlingens ekspresident Arsenij Jatsenjuk med 7 prosent.

Jusjtsjenko var sammen med Julia Timosjenko den fremste lederen for den fredelige ukrainske oransjerevolusjonen i 2004, og han regnes som vennligsinnet overfor vestlige land.

Viktor Janukovitsj har på sin side gode forbindelser til Russland og er spesielt populær i de østlige og sørlige delene av Ukraina.

Nå frykter enkelte observatører en hard politisk kamp fram mot andre omgang i presidentvalget 7. februar.

– Dette kommer til å bli temmelig jevnt, sier ukrainaeksperten Andrew Wilson i tankesmia European Council on Foreign Relations (ECFR).

Pris

– Timosjenko får en vanskeligere oppgave enn hun hadde tenkt seg. Kandidatene som nå er slått ut, kan forlange en høyere pris for sin støtte. Det er tre uker mellom valgomgangene, og det er lang tid. Janukovitsjs valgkampledere har allerede fått demonstranter til å øve seg på å protestere utenfor nasjonalforsamlingen, skrev Wilson på ECFRs nettsider mandag.

Andre analytikere mener også at det endelige valgresultatet kan bli anket inn for domstolene, og at det kanskje vil utløse store og langvarige protester i gatene, slik det skjedde etter forrige valg med påstander om omfattende valgfusk.

– Men det blir ikke som etter valget 2004. Eventuelle protestaksjoner blir kortvarige, spår Andrew Wilson.

Utenlandske observatører roser gjennomføringen av den første valgomgangen i Ukraina. Framgangen fra tidligere valg er stor, mener observatørene fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE).

Personvernpolicy