Fantastisk nordlys i nord

Se opp på himmelen i kveld om du er i nord. Hull i solas atmosfære sørger for tiden for ekstra kraftig nordlys.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Solvinder skaper for tiden en geomagnetisk storm som sørger for stor nordlysaktivitet over Norge.

Bildet øverst i artikkelen ble tatt i Bø i Vesterålen fredag 15. januar av Øystein Lunde Ingvaldsen.

– Jeg var nede på stranden og skulle teste ut mitt nye fotoapparat da himmelen plutselig og helt ut fra intet eksploderte rett over meg, forteller nordlysentusiast Lunde Ingvaldsen til ABC Nyheter om opplevelsen han hadde i 21-tiden fredag.

– Jeg ble servert det mest utrolig nordlyset jeg noen gang har sett, i alle regnbuens farger. Lyset var så kraftig at det lyste opp knappene på kameraet mitt. Jeg var så oppspilt over det jeg så at jeg følte meg som en femårig unge i Disney-land. Det var definitivt en av de største naturopplevelsene jeg har hatt.

Kan bli kraftigere i kveld

Bildet Øystein Lunde Ingvaldsen tok av nordlyset havnet allerede neste dag på forsiden til nettsiden Spaceweather.com.

Her står det at nordlysaktiviteten kan bli enda kraftigere i kveld og i morgen.

Det bekreftes av romforsker Pål Brekke.

– Det flotte nordlyset skyldes ikke økt aktivitet på sola, såkalte solstormer, men «hull» i koronaen - solas atmosfære. Her «spruter» solvinden ut med dobbelt så stor hastighet som fra resten av solskiva, og når slike hull roterer inn mot senter av sola «sikter» hullet mot oss, forklarer Brekke til ABC Nyheter.

Dette vindkastet treffer jorda et par dager senere, og det er da nordlyset slår til.

– Solvindene får jordas magnetfelt til å «riste» på seg og det skapes en geomagnetisk storm - som synligjøres ved kraftig nordlys som ofte også da sees lenger mot syd i landet.

Tekniske spesifikasjoner

Ifølge Øystein Lunde Ingvaldsen ble bildet tatt med Nikon D300, Sigma 18-200 objektiv, blender 3.5, ISO 1600 og 10 sekunder lukkertid.

Greit å notere seg for de som skulle ønske å ta et nordlysbilde i kveld eller i morgen.


Personvernpolicy