Meny

Det første glimtet av det tapte skipet

De første bildene er tatt av en undervannsrobot. Foto: AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For første gang på over 60 år kan man se vraket av sanitetsskipet som ble torpedert og sunket av japansk marine under andre verdenskrig.

Det australske sanitetsskipet AHS Centaur ble torpedert og senket av japansk marine under andre verdenskrig. Nå er det endelig funnet.

Morgenen den 14. mai 1943 torpederte en japansk ubåt det klart merkede sanitetskipet. Av et mannskap på 332 personer, omkom 268. De 64 som overlevde angrepet måtte vente i 36 timer før de ble reddet.

Det har etterpå blitt estimert at opp mot 200 personer kan ha vært i live da skipet gikk under, men at de ikke klarte seg til redningen kom.

Sterke reaksjoner

Angrepet skapte sterke reaksjoner og ble hevdet å være en krigsforbrytelse av både australske og britiske myndigheter. De krevde at Japan måtte straffe de ansvarlige, men det var ikke før i 1970 at identiteten til den angripende ubåten, I-177, ble kjent.

Det har vært søkt etter vraket tidligere og i 1995 trodde man at det var funnet, men det viste seg å være et annet skip. Den 20. desember fant man endelig skipet på havbunnen og nå er de første bildene gjort tilgjengelige.

Unike bilder

Bildene er tatt med en fjernstyrt undervannsrobot over 2 kilometer under havets overflate.

Hvorfor skipet ble angrepet er fortsatt en gåte. Omstendighetene rundt hendelsen er kontroversielle fordi det blir hevdet at hun selv brøt konvensjonene som skulle ha beskyttet henne fra angrepet.

- Klarhet

Lederen for søket, David Mearns, sa til AFP at han håper bildene nå kan avslutte en 66-år lang søken etter svar på hva som skjedde.

- Det er nesten totalt ødelagt av en torpedo, men de karakteristiske markeringen og navnet er fortsatt lett synlig.

Den australske statsministeren, Kevin Rudd, sa i fjor at tapet av Centaur traff hjertet til nasjonen og er et symbol på en kamp mot en brutal fiende.

Andre er ikke så diplomatiske og krever en formell unnskyldning fra japanske myndigheter, ifølge BBC.

Les mer om den tragiske historien på Wikipedia.

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus