Meny

Ingen klimaalarm

Bilde fra Dronning Maud Land.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske forskere har for første gang gjort målinger under Fimbulisen i Antarktis. Havet under isen virker stabilt kaldt, som før.

Teoretiske modeller tilsier at isen her skal reduseres på grunn av mer smelting enn tilførsel av is og snø, men de foreløpige resultatene tyder ikke på det.

«Norsk» isbrem

Fimbulisen ligger i det norske kravområdet Dronning Maud Land i Antarktis. Fimbulisen er den fjerde største isbremmen i Antarktis. En isbrem er en isbre som flyter på havet. Hele 10 prosent av Antarktis består av isbremmer.

I september dro en norsk ekspedisjon i regi av Norsk Polarinstitutt til Fimbulisen for å foreta målinger under isen. De måtte bore seg gjennom den flere hundre meter tykke isbremmen for å komme til havet under. Der plasserte de måleinstrumenter som skal overvåke prosessene mellom is og hav i flere år fremover. Forskningen er en del av ICE, Norsk Polarinstitutts senter for is, klima og økosystemer.

Tøff jobb

De norske forskerne har konsentrert arbeidet sitt på Jutulstraumen, den sentrale og mest bevegelige delen av Fimbulisen. Også tidligere har det vært gjort forsøk på å få til målinger under Fimbulisen uten at det har lykkes.

Denne gang har ekspedisjonen ikke bare satt opp tre instrumentrigger som måler kontinuerlig under isen. De har også lyktes med radarmålinger av isen, målinger som kan gi et mer eksakt bilde av tilskuddet til isen, fra isbreen lenger inne på land og fra nedbør over bremmen.

– Bearbeiding av dette materialet, sammen med data fra havet under isen, kan gi svar på om isbremmen totalt sett smelter av, er stabil eller faktisk øker i masse. Dermed kan denne ekspedisjonen karakteriseres som svært vellykket, sier ekspedisjonsleder Ole Anders Nøst fra Norsk Polarinstitutt til NTB.

Havstrømmer

I andre deler av Antarktis har store deler av isbremmer brukket av og forsvunnet. Det var tidligere antatt at varmere vann fra verdenshavene kom inn under den norske Fimbulisen og bidro til nedsmelting av isbremmen. Dataene fra årets ekspedisjon tyder på at dette ikke skjer, i hvert fall ikke så høyt oppe i vannmassene at sjøtemperaturen mot isen øker.

– Modellene for havsirkulasjonen i området må nok forbedres for å forklare de observasjonene vi har hentet inn, sier ekspedisjonsleder Ole Anders Nøst.

Viktige data

90 prosent av isen på jorda befinner seg på det antarktiske kontinentet. Derfor er kunnskap om hva som faktisk skjer med denne isen av største betydning i klimasammenheng.

Modeller har til nå sagt at Fimbulisen smelter med cirka to meter årlig. Allerede før årets ekspedisjon hadde forskerne mistanke om at modellen var feil. Årets funn har styrket mistanken ytterligere. Forskerne understreker likevel at det ikke må trekkes for vidtrekkende konklusjoner. Forskningen på Fimbulisen er en bitte liten brikke i et enormt klimapuslespill, og dataene skriver seg bare fra de første månedene i et mangeårig forskningsprosjekt.

En av ekspedisjonsdeltakerne, oseanograf Lars H. Smedsrud, skrev det slik i sin blogg mens klimamøtet fortsatt pågikk i København: «Akkurat nå sitter verdens politikere og diskuterer klimapolitikk i København. Deres utgangspunkt er, og bør være, kunnskap om klima. Denne kunnskapen er møysommelig stablet på beina av en rekke med prosjekter og ekspedisjoner.(....). Jeg håper politikerne kommer fram til en avtale. Alarmerende målinger fra Antarktis bør være helt unødvendig.» (©NTB)

Populært

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter. Regler for kommentering finner du her.

Tor Strand, redaktør.

comments powered by Disqus